A 170 éve született legendás Éhen Gyulára emlékeztek

hv • 2023. november 21., kedd •
Gyöngyösszőllősön, egy református gazdatiszt fiaként született 170 évvel ezelőtt, 1853. november 22-én Éhen Gyula. Minden idők legnagyobb hatású szombathelyi polgármesterére, a modern város megteremtőjére emlékeztek az Alkotás utcában álló szobránál.
A 170 éve született legendás Éhen Gyulára emlékeztek

Éhen Gyulát 1895-ben, választották Szombathely polgármesterévé. Elképzeléseit „A modern város” című könyvében hirdette meg. A közegészség, a közbiztonság ügyét tartotta a legfontosabbnak. A modern város kellékei közül a csatornázást és a vízvezeték-építést sorolta első helyre, de hét évi polgármestersége alatt a lakáskérdés, az utcaburkolás, a városi villamos, a közvilágítás, a parkok építése, a szemétgyűjtés és a szegényügy megoldásának nagyszabású tervei is állandóan napirenden voltak. Örök nyomott hagyott Szombathely életében.

-    Éhen Gyula minden őt követő polgármester számára példakép. A poros, intézmények és szociális hálózat nélküli, rossz infrastruktúrájú városból olyan modern várost álmodott és valósított meg, amelynek hatásai a mai napig érvényesülnek – fogalmazta meg a hat éven át várost vezető Éhen Gyula nagyságának bizonyítékát dr. Nemény András polgármester. Részletesen kitért azokra a beruházásokra, amelyek a legendás polgármester hat éves regnálása alatt valósultak vagy indultak meg. – Határozottan az volt a célja, hogy Szombathelynek igazi polgári öntudata, az itt élőknek pedig hite és ereje legyen! 

Kozma Gábor az Éhen Gyula Baráti Kör képviseletében felidézte a civil egyesület 1988-as megalakulását. Felhívta a figyelmet a valódi, városért tenni kész civil szervezetek fontosságára.

A beszédek után a Nyitra Utcai Általános Iskola diákjai szavaltak el két verset, majd az önkormányzat a civil szervezetek és a Fidesz - KDNP képviselőcsoport vezetői helyezték el koszorúikat és mécseseiket Éhen Gyula szobránál. 
Az ünnepségen részt vett Éhen Gyula ükunokája, a Dozmaton élő Simon Balázs valamint a Keleti Városrészért Egyesület elnöke, Németh Krisztián is. A koszorúzás után rövid interjút adtak portálunknak.

Simon Balázs

-    Bár személyes élményei nem lehetnek, de családi emlékei nyilván vannak üknagyapjáról?

-    Az összekötő kapocs Éhen Gyulához nagyanyám, aki az unokája volt, s tőle vannak családi történeteink. Egy szigorú, mélyen vallásos ember volt, akinek életében Szombathely városát egyetlen dolog előzte meg, ez pedig a család. Mindenkitől szigorúan elvárta a jól elvégzett munkát, ugyanakkor mindennek meg is volt a gyümölcse és a jutalma. Még a gyerekeket is cukorkával jutalmazta esténként, ha úgy viselkedtek és teljesítettek, ahogyan az ő elvárta. Elgondolkodtam azon, hogy ha egy időutazás segítségével most itt lenne, érdemesnek találna-e valakit az önkormányzatban jutalomcukorkára? 

-    Egy szerencsésnek mondható időszakban, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia óriási fejlődésen ment át, került a város élére.

-    Valóban, de ehhez kellett az ő szigorúsága, és az hogy határozott tervei voltak. Amúgy ő liberális politikus volt, ami akkor egészen mást jelentett, mint ma. Bizony ő felvette a díszmagyart, ma ezt nem tudom elképzelni egy magát liberálisnak mondó politikusról.

-    Ön szerint mi Éhen Gyula munkásságának mi a legfőbb üzente a ma politikusainak?

-    Tisztesség és becsület, s ha van kellő elszántság és kitartás, akkor nincsen lehetetlen! 

Németh Krisztián

-    Önök, itt élők már nagyon régóta részt vesznek Éhen Gyula emlékének ápolásában. Miért fontos ez önöknek?

-    Egyesületünk a kezdetektől fogva Éhen Gyula munkásságának szellemében próbál a környékért tenni, azt rendben tartani. Az emberek itt valóban próbálnak a Szombathelyt felvirágoztató polgármester híres mondás szerint élni, miszerint „Mindent Szombathelyért, Szombathelyt semmiért”!

 


 

közösség

további frisss

lap tetejére