Megszűnik a Vas Megyei Sportigazgatóság

• 2012. február 29., szerda •
Rendkívüli ülésen döntöttek a Vas Megyei Sportigazgatóság bezárásáról. A szomorú döntésre anyagi okokból került sor, a Kormányhivatal ugyanis nem vette át az intézményt, a megye pedig nem vállalhat magára egy 35 milliós adósságot. A lépés azonban nem azt bizonyítja, hogy ne lenne fontos a sport a megye számára. Az új rendszer keretein belül keresik a megoldásokat.
Megszűnik a Vas Megyei Sportigazgatóság

Rendkívüli ülésen tárgyaltak a Sportigazgatóság sorsáról

Miután világossá vált, hogy a Vas Megyei Sportigazgatóság nem működhet önálló intézményként, felmerült az integráció ötlete is, de megfelelő fedezet nélkül ez sem bizonyult jó megoldásnak- vázolta fel az előzményeket Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, aki arra kérte a testület tagjait, támogassák a kényszerdöntést.

A bezáráshoz kizárólag anyagi okok vezettek - hangsúlyozta az alelnök. A kormány továbbra is kiemelt ágazatként tekint a sportra, csak újra kell gondolni a feladatokat az új rendszerben. Kovács Ferenc megyei elnök kiemelte, 2012-től a megyei közgyűlésnek nem lehet mínuszos a költségvetése, csak úgy tudják eltüntetni a 35 milliós mínuszt és kijönni nullára, ha bezárják a Sportigazgatóságot. Attól, hogy egy lépést hátráltunk, nem azt jelenti, hogy kilépünk belőle- fogalmazott.

Nehéz döntést hozott a megyei küzgyűlés

Parázs vita oda nem illő kifejezésekkel

Nagy Gábor (Polgári Együttműködés) köszönetet mondott a Sportigazgatóságnak az elmúlt évek munkájáért, ez egy fájó pont Vas megye számára, hisz mindig erőn felül támogatta a sportot- mondta. Ezen túl a MOB feladata lesz, hogy megoldást találjon az ügyben, állami feladatokat ellátó civil szervezetként ők felelnek ugyanis a sportéletért. Nagy Gábor azt reméli, a Magyar Olimpiai Bizottság figyelemmel lesz majd Vas megyére is.

Patyi Elemér (Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom) a megfojtás esetének nevezte az intézkedést, szerinte összeférhetetlen, hogy a sport fontosságáról beszélnek, és közben bezárnak egy ilyen nagy múltú intézményt. Szabó József (MSZP) szerint nem maradhat következmények nélkül a döntés, ő úgy gondolja, magukra hagyták a megyét. Csak abban az esetben tudná támogatni az intézkedést, ha lenne helyette kilátásban más megoldás- tette hozzá.

Rába Kálmán (Jobbik) kétszer is felszólalt az egy órás tanácskozás során. Az eseményhez nem illő kifejezéseivel, beszólásaival borzolta képviselőtársai idegeit. Mondandójának lényege az volt, hogy a Sportigazgatósággal kapcsolatos intézkedés tükörképe az országban uralkodó helyzetnek.

Kovács Ferenc a közgyűlés elnöke

A város kész segíteni

Lazáry Viktor sportért felelős alpolgármester is részt vett a tanácskozáson, aki elmondta, az önkormányzat nyitott arra, hogy a Sportigazgatóság szervezeteit ellássa. Bízom abban, hogy tudunk segíteni- fűzte hozzá.

Kovács Ferenc hozzátette, a vasi önkormányzat 5 irodával ingyenesen segíti a megyei szakszövetségek munkáját, továbbá felajánlotta azt is, hogy igény esetén a szövetségek könyvelési ügyeit is ellátják.

Végül tíz igennel, egy tartózkodással (Rába Kálmán) és két nemmel (Patyi Elemér, Szabó József) döntöttek a Vas Megyei Sportigazgatóság bezárása mellett.

Leghátul Dr Varga Zoltán a Vas Megyei Sportigazgatóság vezetője


A Vas Megyei Sportigazgatóságról:

A Vas Megyei Sportigazgatóság 20 éve áll a megye sportmozgalmának szolgálatában. Két évtizede segíti a megye sportértékeit, ernyőszervezetként a 36 szakszövetséget tömörítő Vas Megyei Sportági Szakszövetségek Tanácsával együttműködve őrzi és fejleszti a megye sportéletét. Évente 789 sportrendezvényt, -közülük több, mint 30 kiemelt rendezvényt -Szombathely Megye Jogú Várossal az országos szakszövetségekkel, és a PannonSport Kft-vel közösen rendez.
Vas Megye Tanácsa 1989 október 6-án önálló intézményként hozta létre, majd 1990 októberében a megalakuló Vas Megyei Önkormányzat megerősítette a Vas Megyei Sportigazgatóságot. 1992 január 1-től 1996 december 31-ig az OTSH területi intézményeként működött. 1997-től újra Vas Megye Önkormányzatának önálló területi sportszervezeti intézménye. A közgyűlési és bizottsági jegyzőkönyvek alapján az intézmény munkáját minden esetben kiválónak minősítették. 

közösség

további frisss

lap tetejére