Világi és vallási énekek a zsidó udvarban

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 26., péntek •
A budapesti Dohány utcai zsinagóga férfi kórusa lépett fel a Curia Iudaica megnyitóján.
Világi és vallási énekek a zsidó udvarban

A zsidó udvar megnyitójáról ITT már írtunk, Frőhlich Róbert főrabbi a kórus fellépése előtt ott kérte  Isten áldását a 105. életévébe lépő Spiegler Elemérre. 


A főrabbitól megtudtuk, hogy a Dohány utcai férfikar 1859 óta, vagyis a zsinagóga fennállása óta létezik. Rajtuk keresztül a mi lelkünk is előrehág, mondta. 

A férfikar zongorakísérettel együtt játszott, ami a zongorista, Dobszai Péter, a Dohány utcai zsinagóga orgonistájának volt köszönhető. Ő egyébként az édesapjával együtt immár 7 évtizede orgonál a hittestvéreknek. A karnagy Lázár Zsigmond volt.  


Csütörtök este Szombathelyre költözött a Dohány utcai zsinagóga hangulata. A köznyelvben Nagy zsinagógának nevezett épület egyébként Budapest VII. kerületében, a Dohány utcában található, és a magyar neológ zsidóság legnagyobb zsinagógája, illetve a legnagyobb egész Európában is. Az egykori zsidónegyedben áll, ahol ma is sok zsidó vallású ember él, akik a hagyományokat mindmáig őrzik.


A zsinagóga a magyarországi zsidóság fontos jelképe, továbbá Budapest jelentős idegenforgalmi látványossága. A főváros kulturális életében is aktív szerepet tölt be, ugyanis helyet ad komolyzenei hangversenyeknek, különböző fesztiválok helyszínéül szolgál; falai közt gyakran hangzanak fel orgonakoncertek, illetve kántorfellépések. 

Csütörtök este jó érzés volt a szombathelyi zsidó udvar vendégének lenni. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére