Vas megyei a remix-rekorder

FE • 2012. november 24., szombat •
Sorra dönti saját országos rekordjait Zé Zsankó József Sándor, aki a magyar költészet remekeit írja újra, remixeli – erről írt a borsonline. Ami igazán meglepő, hogy az őrület Vas megyéből indult, hiszen egy 68 éves lukácsházi gépésztechnikus nyugdíjas átiratait élvezik a fiatalok, melyeket rappelni is lehet.

Új őrület alakul, s hatására egyre több fiatal ragadhat verseskötetet. A remixelt, azaz újraírt versek közt olyanokat is találni, mint a János Vitéz vagy a Toldi. Ám ami ennél is meglepőbb, alkotójuk nem egy ifjú titán, hanem egy 68 éves Lukácsházán élő nyugdíjas, Zé Zsankó József Sándor.


Zé Zsankó József Sándor, kétszeres magyar rekorder író-költő 2010. tavaszán elkészítette Arany János: Toldi című, közismert verses költeményének remix-változatát, amely 566 versszakból állt, most folytatta a Toldi átköltését. Arany János verses trilógiájának második, Toldi estéje című költeménye remix-változata 636 versszakkal rendelkezik, ez a mű az új rekord.

Zé Zsankó József Sándor

– Egyszerű a titok: a 160 évvel ezelőtti szövegeket átültetem maiakra – mondta Sándor a Borsnak, aki az egyik kiadó versremixpályázatán szeretett bele a műfajba. – Petőfi János Vitézét 438 versszakban fogalmaztam újra. Az így elért magyar rekordot az 566 versszakos Toldival döntöttem meg, melyet a napokban a 636 versszakos Toldi estéjével múltam felül – meséli a termékeny alkotó, aki a három mű 1640 versszakát 25 nap alatt vetette papírra.

 

Arany János: Toldi (részlet)

 

„Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára?”

Kérdi Laczfi hetykén, csak amúgy félvállra;

De Toldinak a szó szivébe nyilallik,

És olyat döbben rá, hogy kivűl is hallik.

„Hm, paraszt én!” emígy füstölög magában,

„Hát ki volna úr más széles e határban?

Toldi György talán, a rókalelkü bátya,

Ki Lajos királynál fenn a tányért váltja?

 

Zé Zsankó József Sándor: Toldi (részlet)

 

„Te paraszt nyomd! Melyik út Budára vezető?

Adja e kérdést Laczfi a szemtelenkedő.

Ám Toldinak virtuálisan vágja szívét:

És olyant dobbant rá, hogy kikönyökli mellét.

Még, hogy én paraszt? Panaszból tört ki magából,

Van ki még Úr? E szűkebbre szabott hazá-ból?

Toldi György fix tippként? A csalfa lelkű tesó?

Ő Lajos királynál szolgál, mint nyalakodó.”

közösség

további frisss

lap tetejére