Pénteken érkezik a szalézi rend alapítójának ereklyéje Magyarországra - szombathelyi programmal, forgalomkorlátozással

Frisss, MTI • 2013. május 15., szerda •
Péntek délelőtt érkezik Magyarországra Bosco Szent Jánosnak, a szalézi rend alapítójának ereklyéje, amelyet tíz nap alatt tizenöt helyszínen tekinthetnek meg az érdeklődők - közölte a szerzetesrend tartományfőnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Szombathelyen programok és forgalomkorlátozás várható.
Pénteken érkezik a szalézi rend alapítójának ereklyéje Magyarországra - szombathelyi programmal, forgalomkorlátozással

Ábrahám Béla elmondta: 2015-ben ünneplik Don Bosco születésének 200. évfordulóját, Pascual Cháveznek, a szaléziak rendfőnökének kezdeményezésére pedig 2009-től ennek kapcsán "zarándokol az ereklye" több mint 130 országban. Hozzátette, hogy a rend magyarországi letelepedésének 100. évfordulója is egybeesik az ereklye hazai útjával.

Közlése szerint az ereklye utaztatásánál fontos szempont volt, hogy Don Boscónak "arca legyen", ezért őt életnagyságú ereklyetartóján halotti arcmásával ábrázolták. A méretarányos viaszfigurát - amelynek mellkasi részében helyezték el az ereklyét: a rendalapító jobb kezét - papi ruhába öltöztették, ami a lelkipásztori munkára utal.

Az ereklye járt már Ázsiában, Afrikában, Amerikában, és Szlovéniából érkezik Magyarországra, majd Lengyelországba viszik, Bánrévénél hagyja el az országot.

Az ereklye útvonala az országban túlnyomórészt püspöki városokat és az alábbi, szalézi rendházaknak helyet adó településeket érinti: Szombathely, Győr, Veszprém, Székesfehérvár, Pécs, Péliföldszentkereszt, Nyergesújfalu, Dorog, Budapest, Balassagyarmat, Szolnok, Eger, Kazincbarcika, Nagymaros, Mogyoród.

A tartományfőnök beszámolt arról, hogy Szombathelyen ókori római légiósoknak öltözött fiatalok fogadják majd az ereklyét, Veszprémben pedig a börtönbe is elviszik. Pécsett éjjel fáklyás fiatalokkal várja majd Udvardy György pécsi megyés püspök Don Bosco ereklyéjét, Dorogon és Mogyoródon pedig a tervek szerint Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek is jelen lesz.

Ábrahám Béla elmondta, az ereklye Magyarországra érkezése alkalmából jövő kedden Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában. Kitért arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi államtitkárságának segítségével fáklyás felvonulást tartanak a bazilikából az óbudai tartományfőnökséghez. Reményét fejezte ki, hogy a nem vallásos embereket is meg tudják szólítani.

Közölte: Balassagyarmaton és Szolnokon - az október 19-én Budapesten boldoggá avatandó szalézi szerzetes, Sándor István szülővárosában - Beer Miklós váci püspök, az egri bazilikában pedig Palánki Ferenc egri segédpüspök is ott lesz az ereklye fogadásán, Kazincbarcikán pedig az ottani szocialista városvezetés is megjelenik a rendezvényen. Mogyoródon megtartják a Don Bosco-mise ősbemutatóját, bemutatják a helyi plébános, Tóth József Miklós zeneművét.

Ábrahám Béla elmondta, az ereklye körútján három kiadványt is terjesztenek a szalézi szerzetesek: a 111 éves Szalézi Értesítő legújabb számát, a Don Bosco és kora című füzetet, valamint az ereklyét kísérő imafüzetet.

Az ereklye Magyarországra hozatalát óriásplakátok, villamoson és metrón látható ajánlók is hirdetik. Szalézi szerzetesek, valamint fiatal önkéntes segítők is kísérik az ereklyét, amelynek útjáról az M1 is készít összeállítást - jegyezte meg.

Megemlítette, hogy minden olyan országban járt vagy jár majd az ereklye, ahol működik szalézi rend, egyedül Szudánban nem engedték leszállni az azt szállító repülőgépet, ettől függetlenül az ottaniak megtartották az előre tervezett programjaikat. A 1859-ben Torinóban alakult szalézi szerzetesrend a második legnépesebb a világon, több mint 15 ezer rendtagja van.


Don Bosco ereklyéje Szombathelyen 2013. május 17-18-án

15.00 „A boldogság útján - Két szent találkozik...”

Don Bosco ereklyének fogadása Szent Kvirin püspök vértanúságának helyén az Óperint-hídfőnél

16.30 „Köszöntünk, Ifjak Mestere!”

Ünnepi fogadóműsor a Szalézi téren, a szaléziak Szent Kvirin temploma előtt

18.00 Ünnepi püspöki szentmise templomunkban Dr. Veres András megyéspüspök vezetésével

19.00 „Vezess minket, mutass utat a boldog életre!”

Szalézi oratorista gyerekek, animátorok és fiatalok hivatáserősítő imaórája

20.30-24.00 Plébániai- és egyéb közösségek hódolata

0.00 „Don Boscóval indulunk”

Napindító ifjúsági imaóra

0.30-5.00 Éjszakai csöndes adoráció

5.00-6.00 „Búcsúzunk! Maradj velünk, lelkesítsd szívünket!” - Bensőséges és családias szentmise alapítónk lelkületében és jelenlétében.


2013. május 17-én a rendezvények zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontokban és helyeken forgalomkorlátozás lesz.

14.50 - kb. 15.50-ig Szent Kvirin püspök vértanúságának helye az Óperint utca 1. szám mellet a Perint-hídfőnél: Óperint utca teljes hosszában zárása lezárásra kerül, illetve a Szabadságharcos utca is.

Az ünnepi rendezvény részvevői Don Bosco ereklyéjét az Óperint utcai Perint-hídfőtől gyalogmenetben elkísérik a Szalézi Térre.

Útvonal: Óperint utca – Kálvária utca – Táncsics Mihály utca – Szalézi tér

Az átvonulás ideje alatt kb. 15.30 – kb. 16.30 óra között rövid idejű részleges zárásra kell számítani a felsorolt utcákban: Kálvária utca, Táncsics Mihály utca, Szalézi tér és az ezekbe torkolló utcákban.

A rendőrség a fenti időpontokban és helyeken a gépjármű forgalmat eltereli.

közösség

további frisss

lap tetejére