Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

MTI • 2013. július 08., hétfő •
Külföldi zenetudósok is részt vesznek a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál keretében rendezendő Ligeti-konferencián, amelynek a világhírű zeneszerző áll a középpontban.
Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Zenetudományi Intézetében (ZTI) találkoznak a világ különböző pontjairól érkező tudósok, akiket az köt össze, hogy kutatásaik homlokterében Ligeti György életműve áll.

Richter Pál igazgató, Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője, valamint Dalos Anna, a 20. és 21. századi magyar zenei archívum és kutatócsoport vezetője kalauzolásával bepillantanak az intézet gyűjteményeibe és a Zenetörténeti Múzeum anyagába, majd Szombathelyre utaznak. Meghallgatják a Savaria Szimfonikusok hangversenyét, amelyen Bartók, Eötvös és Kodály műve mellett Ligeti Mysteries of the Macabre kompozíciója is elhangzik Vajda Gergely vezényletével.

 "A 20. és 21. századi magyar zenei archívum és kutatócsoport első nemzetközi konferenciájára kerül sor július 13-án abból az alkalomból, és erről a Bartók Szeminárium is megemlékezik, hogy a zeneszerző ebben az évben lenne 90 éves. Kerékfy Márton kollégánk vállalta a szervezést, ő vette fel a kapcsolatot a nagyvilág jeles Ligeti-kutatóival" - mondta el az MTI-nek Dalos Anna.

Úgy vélték, hogy Ligetinek a magyar hagyományhoz és a saját magyarságához fűződő kapcsolatára érdemes figyelmet fordítani. "Ez nagy lehetőséget kínál arra, hogy megismerjük, a különböző kontinensekről érkező kutatók milyen sokfelől közelítik meg ezt a kérdést" - fogalmazott a szakember.

Kamara-konferenciának nevezte a tanácskozást Dalos Anna, bár a tudósok és az általuk képviselt intézmények igen rangosak: Amy Bauer több amerikai egyetemen tanít, a brit Richard Steinitz a Huddersfieldi Egyetem professzora. A romániai Bianca Tiplea Temes korábban azt vizsgálta, hogyan hatott Escher és Cézanne festészete Ligetire, most a baseli Sacher Alapítványban található dokumentumokról számol be.

Frederik Knop a természettudomány és Ligeti viszonyát elemzi. A japán Okumura Kijoko és a német Volker Helbing is az előadók között van. A kanadai Louise Duchesneau előadása egy filmhez kapcsolódik. A dokumentumot 1963-ban készítette az ARD német televízió, így Ligeti "személyesen" is megjelenik a konferencián. Az előadásokat a kutatócsoport honlapján teszik elérhetővé.

A július 19-ig tartó kurzuson és fesztiválon Ligeti György emlékének szentelik a 13-i kamaraestet, ezt ugyancsak meghallgatják a konferencia résztvevői. A koncerten Baráti Kristóf (hegedű), Rivka Golani (brácsa), Borbély László (zongora), Jennifer Yoon és Kun Ágnes Anna (ének) működik közre. Bartók Szonáta zongorára, Hegedű szólószonáta és Öt dal Ady Endre verseire című kompozíciója mellett Ligetitől megszólal az Etűdök 3. sorozata, a Brácsa szonáta és a Mysteries of the Macabre kamaraváltozata is.

közösség

további frisss

lap tetejére