Jubileumi ünnepség a Vasi Skanzenben

MTI, Frisss • 2013. augusztus 17., szombat •
A liszttől a kenyérszegésig címmel egész napos programsorozattal várja augusztus 20-án a látogatókat a vasi múzeumfalu Szombathelyen.
Jubileumi ünnepség a Vasi Skanzenben

A vasi skanzen éppen negyven esztendővel ezelőtt, augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, a megyeszékhely szélén, a szabadidős zöldövezetben - mondta el Horváth Sándor múzeumvezető. A múzeumfalu több hektáros területét Tóth János építész tervei alapján a hatvanas években jelölték ki. Az építkezés a hetvenes évek elején kezdődött, a szakemberek tájegységenként bejárták azokat a falusi portákat - lakóházakat, gazdasági épületeket - amelyek leginkább reprezentálták az ott élők életmódját és életkörülményeit. Az épülteket és egyéb objektumokat lebontották és újjáépítették a múzeum területén.


 

A múzeumfaluban augusztus 20-án, a kenyér ünnepén jubileumi programokkal hét helyszínen ünnepelnek: hagyományőrző csoportok lépnek fel, mesteremberek készítenek nádsípokat és mutatják be a szalmafonás, a fazekasmesterség, a kékruhafestés fortélyait, hagyományos népi játékokra tanítják a gyermekeket, kiváló szakácsok főzik meg a nemzetiségi ételeket.

közösség

további frisss

lap tetejére