Vendég lesz a Kaukaan Laulumiehet

frisss • 2012. augusztus 07., kedd •
A „Kaukaan Laulumiehet” kórus lappeenrantai férfikórus. Az 1945-ben alapított kórus több mint 40 énekest számlál. Repertoárjuk érdekes keveréke a finn férfi kórusműveknek, melyeket könnyűzenével és egyházi zenével ötvöznek. Lappeenranta nagyon büszke a férfikórusára, amely már többször képviselte a várost külföldön. A „Kaukaan Laulumiehet” kórus 2012. augusztus 5-12. között európai koncertkörútra indul. A kórus fellép a 2012. évi XXXIV. Nemzetközi Kórusfesztiválon Dorogon, és Esztergomban is adnak templomi koncertet.A megközelítőleg 45 fős csoport augusztus 9-én, csütörtökön késő este érkezik Szombathelyre, majd másnap városunkban ad koncertet.

Szombathely két várossal alakított ki a rendszerváltás előtt testvérvárosi kapcsolatot. 1983-ban a finnországi Lappenrantával, 1986-ban pedig az akkor még Jugoszláviához tartozó, ma szlovéniai Mariborral. Finnországi kapcsolata akkoriban sok magyarországi városnak köttetett, melynek alapja a közös őshaza, származás, nyelvrokonság volt. Kezdetben a számos településen megalakuló Magyar-Finn Baráti Kör tagjai tettek rendszeres látogatást egymásnál, ez tartotta fenn a kapcsolatokat. Így volt ez Szombathely és Lappeenranta esetében is.A rendszerváltás után sor került a testvérvárosi szerződés megerősítésére, 1991 szeptemberében látogatott városunkba ez alkalomból Lappeenranta polgármestere. A nagy távolság jelentette akadály ellenére a két város közötti kulturális kapcsolatok azóta is élénkek, finn testvérvárosunk zenekara, kórusai számos alkalommal léptek fel különböző szombathelyi rendezvényeken.

Lappeenranta Dél-Finnországban található az orosz határ közelében, kb. 70.000 lakosú város. Krisztina svéd királynő utasítására alapították 1649-ben. Fejlődésére mind a mai napig hat a svéd és az orosz kultúrkör. A Saimaa-tó közelsége jelentősen növeli a város vonzerejét. Elsőszámú turistacélpontja a 18. században épült erőd, melynek falai között található Finnország legrégebbi ortodox temploma, számos képtár és a Lovassági Múzeum a város legrégebbi épületében. A település barátságos hangulatát fokozza a piactér, ahol vidéki árusok kínálják helyi specialitásaikat. Lappeenrantát a tölgyek városának is nevezik. A városközpontot elegáns családi házas negyedek veszik körül. Gondosan óvják a régi épületeket, őrzik a belváros idilli faházait. Lappeenranta aktív iparváros is, nagy fanemesítő gyárai sok családnak biztosítanak megélhetést.

A finn kórus  fellépésének ideje és helyszíne: 2012. augusztus 10. (péntek) 18.00 óra. Evangélikus templom, Szombathely (A koncert ingyenes)

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére