Több-százezres bírságok a parlagfű miatt Vas megyében

MO,FB • 2013. augusztus 05., hétfő •
Akár 5 milliós bírságot is kaphatnak azok a gondatlan földtulajdonosok, akik nem irtják a parlagfüvet a területeikről. Az előző évekhez képest csökkentek ugyan a bírságolást igénylő esetek, de idén is akadtak több-százezres tételek.
Több-százezres bírságok a parlagfű miatt Vas megyében

A kép illusztráció

Az idei aszályos nyár a parlagfű fejlődését is visszavetette. Már eltelt egy hónap és valóban mindenhol virágzik a parlagfű, így gyakorlatilag az egész ország fertőzöttnek számít parlagfű szempontjából. Így mendenhol nagyon oda kell figyelni a védekezésre. Különösen a szántóföldeken, árokpartokon, utak, kerépárutak mentén. Megtettük az előkészítő lépéseket, annak érdekében, hogy az érintettekben tudatosítsuk a védekezési kötelezettséget. Parlagfűszezon előtt több felhívást tettünk közzé a médiában és egy úgynevezett parlagfűmentesítési információs napot is szerveztünk – mondta el szerkesztőségünknek Szabó Levente, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója.

Az idei tapasztalatok alapján, földhasználók egyre tudatosabban odafigyelnek a védekezésre és a megelőzésre. A gazdák igyekeznek minél gondosabban kezelni a területeiket. Aratás után a legfontosabb a tarlóhántás és a tarlónak az ápolása, ne hagyják azt elgyomosodni. Ezt a munkát is nagyon megnehezíti a szárazság. A talaj felső 30 centimétere már nagyon kiszáradt és ez nehezíti a munkálatokat. De bárki járja a megye útjait, az láthatja, hogy a tarlók ápolását gondosan elvégzik. Ezen kívül a közútkezelők és más önkormányzati földhasználók is rendben tartják a területeiket.

Idén körülbelül egy tucat olya bejelentés érkezett a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságába, ahol eljárást kellett indítani. Ezek a bejelentések részben földhivatalon keresztül érkeznek, hiszen külterületen ők az illetékesek abban, hogy felderítsék a parlagfüves területeket, illetve lakossági bejelntést kivizsgáljanak. Rögzítik az adatokat egy jegyzőkönyvben, ami egy elektronikus felületen keresztül kerül át az említett Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságába.Itt elrendelik a közérdekü védekezést és kiszabják a bírságot. Belterülten ez a jegyzők feladata, viszont a bírságolás ebben az esetben is a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság feladata.

A bírság pedig nem alacsony, 5ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Ez sávosan változik. Befolyásolja, hogy kül- vagy belterületen található. A parlagfűszennyezettség inkább külterületen és mezőgazdasági területekről származhat. A bírság azonban súlyosabb belterületen, hiszen ez közelebb van a lakott területekhez, így a közvetlen egészségkárosító hatása is súlyosabb lehet. A bírság mértékét befolyásolja még a szennyezet terület nagysága és a parlagfű fertőzöttségi arány.

Tapasztalatok szerint, a földhasználók odafigyelnek és kezelik a területeiket. Ettől függetlenül, ha a laosság részéről van bármilyen észrevétel, azt többféle csatornán jelezhetik a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság felé.Telefonszámon vagy e-mailben, a kormányhivatal honlapján ezek megtalálhatók. De fordulhatnak a járási kormányhivatalok földhivatalaihoz, jegyzőkhöz és az idei év újdonsága az internetes parlagfűbejelentő rendszer. Könnyen kezelhető térképes alkalmazáson lehet bejelölni a helyet és leírni az észrevételeket. Fotóval is kell illusztrálni és igazolni, hogy valóban parlagfűről van szó.

Idén a bírságok széles skálán mozogtak. 15 ezer forinttól a több százezerig. Az idei években már csökkent az ügyek száma, több százról néhány százra.

Vas megye idén is az egyik legkevésbé fertőzött terület, akárcsak az elmúlt években. Ezt természeti adottságainknak is köszönhetjük. A kötött agyagosabb területeken ugyanis nehezeben tapad meg a parlagfű. A nyugati országrészre jellemző gondosság és rendezettség, amivel a földhasználok saját területük felé fordulnak, segíti ennek a kedvező képnek a kialakulását.


 

közösség

további frisss

lap tetejére