Programdömping a Magyar Kultúra Napján

• 2021. január 21., csütörtök •
Nagyszabású online és helyszíni műsorokkal készül a város legnagyobb kulturális intézménye a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én.
Programdömping a Magyar Kultúra Napján

Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ szombathelyi és vasi kötődésű művészeket, közéleti szereplőket, ismert embereket kért fel arra, hogy fogalmazzák meg üzenetüket a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A közreműködők által készített videókat az AGORA január 22-én először Facebook- és Instagram-felületein, a nap végén pedig egy összefűzött videóban a Youtube-on teszi közzé.

A felkérésre igent mondott mások mellett Beck Zoli, énekes-gitáros, a 30Y rockegyüttes alapítója, dalszerzője, író; Bognár Szilvia, Artisjus-díjas népdalénekesnő; Császár Zsuzsanna, zongoraművész, főiskolai docens; Doma Bence, zenész; Dragomán György, József Attila-díjas magyar író, műfordító; Erős Attila, zenész, zeneszerző (Lord együttes); Fehér Renátó, Zelk Zoltán-díjas költő; Fekete Ernő, Jászai Mari -díjas színész, Érdemes művész (Katona József Színház); Für Anikó, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész; Gonda Kata, színésznő, táncművész, Katona Izabella, a Kilences Café & Kultfood vezetője; Kenderes Csaba, színész; Módos Gábor, a Magyar Fotóművészek Szövetsége által 2015-ben életműdíjjal kitüntetett fotóművész, modell- és aktfotós, operatőr; Péczeli Dóri, szerkesztő műsorvezető (Petőfi Rádió); Pethő Kincső Nóra színésznő, táncos, koreográfus; Sárközi Richárd, a 8. Slam Poetry Országos Bajnokság győztese; Szabó T. Anna, József Attila-díjas magyar költő, műfordító; Sztranyák Zsófi, tervezőgrafikus (Peter Wohlleben: A fák titkos élete c. könyvből); Tóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművész; Tóth KingaHazai Attila Irodalmi Díjjal kitüntetett költő, hangperformer, vizuális művész; Török Gábor, politológus, egyetemi docens; Veszeli Lajos, festőművész; Zányi Tamás, az Oscar-díjas Saul fia című film hangmérnöke.

Az AGORA munkatársai a kulturális-közművelődési tevékenység sokszínűségét, valamint az ezen tevékenységekhez használt eszközöket tárják a közönség elé TETRIS CHALLENGE-fotói segítségével. A Művelődési és Sportházban ismét megmutatkozott a benne rejlő lehetőségek sokrétűsége; a nagyterem újra megtelt élettel, jókedv kísérte a kihívás teljesítését. Az elkészült fényképek közreadását, a várható reakciókat nagy izgalommal várják az AGORA munkatársai. Közben pedig arra buzdítják a társintézményeket, hogy készítsék el ők is a maguk TETRISÉT.
A Sportház nagyterme mellett a közönség újra „beléphet” a Savaria Filmszínház belső tereibe is – habár egyelőre „csak” virtuálisan. Mayer Rudolf, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ mozgókép szakági vezetője, a Magyar Kultúra Napjának egyik idei kitüntetettje virtuális barangolásra hívja a közönséget, így ritkán látott, vagy a nézők által egyáltalán nem látogatható terekbe is bepillantást enged. Közben pedig kulisszatitkokat, történeteket mesél a moziról, vetítésekről, személyes élményeiről, emlékeiről.

A Magyar Kultúra Napjához szorosan kapcsolódik az AGORA meseíró pályázata, amelyet tavaly év végén első alkalommal hirdetett meg az intézmény több korcsoportnak állatmese kategóriában. A FABULA című pályázatra 57 nevezés érkezett, legtöbben az általános iskolás és a felnőtt korosztályból ragadtak tollat. Érdekesség, hogy a meseírók között többségben voltak a fiúk-férfiak. A műveket szakmai zsűri értékelte, a legjobbnak ítélt meséket pedig a kulturális központ online felületein péntektől a Weöres Sándor Színház művészeinek tolmácsolásában hallhatja a közönség.

Érdemes a belvárosban sétálni január 22-én, ugyanis 16 és 18 óra között az AGORA – Művelődési és Sportház, illetve az AGORA – Savaria Filmszínház épülete is a nemzeti lobogó színeibe öltözik. A Magyar Kultúra Napja alkalmából piros, fehér és zöld színekben pompáznak majd az épületek, aláfestésként pedig magyar költők megzenésített verseit hallhatják a járókelők. Felidéződnek többek mellett Ady, József Attila, Petőfi, Pilinszky, Radnóti, Szabó Lőrinc és Weöres Sándor ikonikus sorai is. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére