Nézőpont kérdése – vihar a civilek feladatai és támogatásai körül

há • 2020. szeptember 22., kedd •
Éles hangú hozzászólásból, váratlan kompromisszumból és meglepő szavazásból sem volt hiány a keddi kulturális bizottsági ülésen. Kiderült, a civilek támogatásáról szóló vita mennyire jó alkalom arra, hogy akár a politikai erőviszonyokat is megpróbálják átrendezni a tagok.
Nézőpont kérdése – vihar a civilek feladatai és támogatásai körül

A költségvetési rendelet módosítását tervezi a város, ezt a napirendet Putz Attila (Éljen Szombathely!) elnökletével a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság is megtárgyalta. Koczka Tibor (Pro Savaria) tette szóvá, hogy az előterjesztésben az szerepel, hogy két óvodai beruházás miatt is nagy összegű támogatást kell visszafizetnie az önkormányzatnak. Ezt pazarlásnak tartja, főleg annak fényében, hogy közben a civilektől akarnak pénzt elvonni. Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester emlékeztette, hogy a járvány miatt nehéz év van, és a támogatások 75 százalékát még így is megkapják az egyesületek. Koczka erre úgy reagált, hogy saját cégeinél és a hivatalnál bezzeg nem ennyire takarékos a város. Kérte, ne a civileken verjék el a port. Az előterjesztést végül megszavazták, a jobboldali tagok tartózkodása és Koczka Tibor „nem” szavazata mellett. A büdzsémódosítást tehát elfogadásra javasolják a közgyűlésnek.

Sok hozzászólást nem váltott ugyan ki a képviselőkből, és el is fogadták a város kiegészített hosszú távú fejlesztési tervét, gazdasági programját, azonban Koczka itt is a városvezetés ellenében nyomott gombot. Annál nagyobb vita övezte a feladatellátási megállapodások felülvizsgálatával – és lényegében a civilek támogatásával – kapcsolatos előterjesztést. A terv szerint négymillió forinttal húznák meg a Herényi Kulturális és Sport Egyesület idei pénzeit, de valamennyit minden civiltől elvonnának, pontosabban tartalékba helyeznének – így fogalmazott Horváth Soma. Ismét Koczka Tibor kért szót, aki védelmébe vette a herényieket, mondván, nem véletlen, hogy korábban is jelentős összegeket kapott a peremkerületi egyesület. Komoly önkormányzati feladatokat vállal át, ugyan miért kellene a jövőben ugyanezt kevesebb pénzért tenniük? – kérdezte. Megismételte: másol nem ennyire spórolós az önkormányzat. Horváth Soma azt mondta, idén a rendezvények egy részét meg sem tartották az egyesületek, emiatt módosítanak a támogatásokon, a szerződések újrakötését pedig az új törvényi szabályozás indokolja – mondta. Nem elvonás ez, hanem racionalizálás – hangsúlyozta. Úgy vélte, felül kell vizsgálni a civilekkel kötött szerződéseket. Itt jegyezte meg Putz Attila – nem is annyira burkoltan –, hogy szerinte régóta túl van fizetve a herényi egyesület, és neki az a dolga, hogy helyre rakja az ügyet. Akik vállalják, azokkal most közművelődési szerződést kötnek – derült ki. Utalt rá, nem volt Herényi Virágút, így ettől a szervezettől többet vesznek most el, ahogy a Joskar-Ola Alapítványtól is. Miközben Koczka Tibor a herényi piacot dicsérte, Putz Attila máshonnan közelítette a kérdést: azt tette szóvá, hogy ez nem közművelődési feladat, ráadásul bevétele származik az egyesületnek. Horváth Soma hozzáfűzte, hogy még így is ők kapják a legtöbb pénzt, nem érti, mi a gond. Az előterjesztést végül – meglepetésre – elutasította a bizottság, úgy, hogy Koczka Tibor nem-mel szavazott, Melega Miklós (Fidesz-KDNP) és Horváth Csaba tartózkodott, és hozzájuk csatlakozott szintén tartózkodással Varga Tamás is. A kellő többség így nem lett meg – és ezt még az elnök is értetlenkedve vette tudomásul.

Több technikai jellegű előterjesztést megszavaztak, majd elérkezett a 11-es napirendi pont, amely nem előzmények nélküli. Mint arról a Frisss.hu is beszámolt már, hét Vas megyei civil szervezet kezdeményezésére gyűjtés indult egy trianoni nemzeti emlékhely kialakításáért, amelynek a helyszíne a Szent István park lett volna. Több városszépítő egyesület – bár közgyűlési döntés volt róla – nem értett egyet ezzel a helyszínnel, ők a Pelikán parkot javasolták volna. A feloldhatatlannak tűnő ellentét okán az előterjesztés egy online szavazás lebonyolítását javasolta, amelyben a város lakói dönthettek volna. Egy módosító javaslat azonban ezt okafogyottá tette. Melega Miklós elmondta, hogy megegyeztek a szervezetek, és kompromisszumként az Ezredévi parkot jelölik ki a leendő emlékmű helyéül.

Ezzel kapcsolatban ismert: már kész a tervpályázati kiírás, csak meg kell hirdetni, és talán még a Trianon 100 emlékévben, azaz idén megismerheti a nagyközönség a művészek elképzeléseit. Várjuk.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére