Nagy eső jön Vas megyébe - riasztást adtak ki a heves zivatarok miatt

MTI, Frisss • 2013. június 10., hétfő •
A heves zivatarok miatt Vas megyére elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőn kora délután. Kedden is az ország jelentős részén várható heves zivatar, felhőszakadás
Nagy eső jön Vas megyébe - riasztást adtak ki a heves zivatarok miatt

Fotó: met.hu

 

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint kedden Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére csak a várható felhőszakadás miatt adtak ki figyelmeztetést. Ezekben a megyékben egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapest területére a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken kedden is kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket kárt okozó szél, jégeső, illetve jelentős mennyiségű csapadék kísérhet.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet kedden 11 és 17 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között valószínű, délkeleten lesz a melegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak előrejelzése szerint az egész országban készülni kell heves zivatarokra ma is. Emiatt az ország 13 megyéjében - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében -, valamint a fővárosban van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés.

Emellett az egész országban felhőszakadásra is készülni kell, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat, ezért országszerte elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: hétfőn többfelé várható zivatar. A heves zivatarokban a széllökések erőssége meghaladhatja az óránkénti 90 kilométert, és három centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Felhőszakadás is lehet, 30-40 millimétert meghaladó csapadékkal. A meteorológiai szolgálat azt írta: heves zivatarok nagyobb valószínűséggel a Nagykanizsa-Esztergom vonaltól keletre alakulhatnak ki, főként a nap második felében. Ettől a vonaltól nyugatra is lesznek zivatarok, de a heves kísérőjelenségeknek kisebb az esélyük.

A Dunántúl keleti részén négy centiméteres jégdarabok is hullottak

A hétfő délutáni heves zivatarokban 94 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek, négy centiméteres jégdarabok is estek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) MTI-hez eljuttatott összesítéséből.

Az OMSZ adatai szerint az intenzív, heves zivatarok viharos széllökéseit több állomásuk is észlelte. A hétfőn kora estig rögzített adatok szerint a legerősebb, 94 kilométer/órás széllökést Debrecenben mérték. Hajóson 87, Soltvadkerten 71 kilométer/órás szélerősséget mértek.

Emellett speciális radarinformációk alapján a meteorológiai szolgálat jégesőt okozó zivatarcellákat is rögzített a Tiszántúlon, a Duna-Tisza közén, valamint a Dunántúl keleti részén. Különösen heves, nagyméretű (2-4 centiméter átmérőjű) jéggel járó heves zivatarok fordultak elő Hajdú-Bihar, Pest és Fejér megyében - írta a meteorológiai szolgálat.

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére