MSZP-s botrányok: Most Sós Tamás van soron

szróbert-MTI • 2014. február 11., kedd •
Józsa István és Simon Gábor ügyei után, most Sós Tamás, az MSZP Heves megyei elnöke, országgyűlési képviselő körüli botránytól hangos a sajtó. Történt ugyanis, hogy doktori disszertációjának felülvizsgálatát és szükség esetén a visszavonási eljárás megindítását kezdeményezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Tatár László, a Heves megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának egykori vezetője.
MSZP-s botrányok: Most Sós Tamás van soron

Tatár László felidézte: a Hír TV múlt pénteki Célpont című műsora szerint Sós Tamás 2010-ben elkészített 158 oldalas disszertációja szóról szóra egyező részeket tartalmaz mások korábbi tudományos munkájával. A műsor szerkesztői 68 olyan részt találtak, amelyet - a műsorban elhangzottak szerint - Sós Tamás forrásmegjelölés nélkül, szöveghűen másolt át a saját dolgozatába más kutatók műveiből.

Mint mondta, a műsor szerkesztőinek birtokába került egy levél is, amelyben a Célpontban elhangzottak szerint ketten - egyikük a disszertációt bíráló bizottság tagja - megküldték Sós Tamásnak a disszertáció általuk kijavított változatát még a dolgozat hivatalos beadása előtt.

 "A Heves Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciójának egykori vezetőjeként jól ismerem az MSZP megyei elnökének ügyeit és Sós Tamás módszereit. Sós Tamás körül nincs rend" - tette hozzá.

Tatár László szólt arról is, hogy bár Sós Tamás úgy nyilatkozott, hogy maga kezdeményezi dolgozatának vizsgálatát, hétfőn azonban az ELTE-n azt a tájékoztatást kapta, hogy sem Sós Tamás, sem más nem indított ilyen eljárást. Ezért kezdeményezte az eljárás megindítását a fokozatot kibocsátó, hatáskörrel rendelkező Egyetemi Doktori Tanács elnökénél.
Közölte: az anyagot eljuttatta az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottság elnökének, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnökének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkárának és az Országos Doktori Tanács elnökének is.

Egy hétfői sajtótájékoztatón Budai Bernadett MSZP-szóvivő kérdésre közölte: semmi okuk arra, hogy ne indítsák a választáson Sós Tamás országgyűlési képviselőt, akiről a Hír Tv azt állította, plagizált doktori disszertációjában. A szóvivő szerint Sós Tamás egyértelműen válaszolt a vádakra, amikor közölte, hogy jogi lépéseket tesz a műsor ellen.

Vasárnap közleményében Sós Tamás azt írta, dolgozata saját kutatásain alapul, és a plagizálás minden vádját visszautasítja. "A doktori dolgozatok tartalmának szakmai megítélése, megvitatása az arra hivatott szervezetekre és eljárásokra tartozik, nem pártszolgálatot teljesítő sajtómunkásokra" - tette hozzá.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére