Mindenki teszi a dolgát - hamarosan elkészül a 2019-es költségvetés terve

frisss • 2019. január 31., csütörtök •
Az elmúlt napokban több kérdés vetődött fel Szombathely idei költségvetésével kapcsolatban, a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság elnökét kérdeztük, hogyan értékeli a kialakult helyzetet.
Mindenki teszi a dolgát - hamarosan elkészül a 2019-es költségvetés terve

Egymást követik a nyilatkozatok, mindenki a maga szája íze szerint tálalja a történéseket, de mit jelent a kialakult helyzet a gyakorlatban?
A költségvetés megalkotása az önkormányzatiság egyik legfontosabb része. Nagyon sok egyeztetésen vagyunk túl, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az elmúlt 2 ciklusban nagyon fegyelmezett költségvetése volt Szombathelynek. Az elmúlt 4 évben volt egy alpolgármester, aki ezért felelt, ám a jól ismert helyzet miatt polgármester úr vette kezébe a költségvetés kialakításával kapcsolatos feladatokat. Természetesen most is, ahogy eddig is komoly szerep hárul a bizottsági elnökökre és a hivatal szakembereire az előkészítési folyamatban. Mindössze annyiban változott a helyzet, hogy eddig az előkészítés a költségvetésért felelős alpolgármester teendője volt, de most - ahogy az látszik is -, az új helyzethez alkalmazkodva is mindenki teszi a dolgát. Fontos azonban látni, hogy a költségvetés megalkotása az egész közgyűlés felelőssége, hiszen azt a testület fogadja el. Olyan persze még nem nagyon volt, hogy egyhangú lett volna az erre vonatkozó szavazás. De annak is felelőssége van, aki nemmel szavaz, és annak is, aki igennel, vagy épp tartózkodik - nyilván ezzel a saját véleményét mondja ki.

Mi történik most?
Polgármester úr a héten már minden ellenzéki frakcióval felvette a kapcsolatot. Nekik voltak kéréseik, például kiküldött anyagot várnak, ami a jövő hét elején természetesen meg fog érkezni az érintettekhez. Mi mindenképpen arra törekszünk, hogy egy nagy konszenzuson alapuló költségvetést alkossunk meg. Még az is elképzelhető, hogy olyan költségvetése lesz a városnak, amit nagy többség fog tudni támogatni.

Hatással van a város jövőjére a kialakult helyzet?
Én úgy gondolom, hogy semmiben sem befolyásolja ez a város jövőjét, nagyon komoly fejlesztések indultak el. Kis túlzással a város történetének legtöbb fejlesztése köthető ehhez az időszakhoz, pedig 2010-ben még 18 milliárd forintos adóssággal vettük át a város vezetését. 

Nyilván ez felfoghatatlanul nagy összeg. Tudjuk ezt valamihez kötni, valamivel összehasonlítani?
Azzal tudom leginkább érzékeltetni, hogy idén körülbelül ennyi Szombathely költségvetési főösszege. Ebből kell utakat felújítani, fenntartani az óvodákat, bölcsődéket, finanszírozni a közfeladatokat, beruházásokat, és biztosítani például a fizetéseket. Ehhez képest, ma a városnak nincs adóssága, sőt a tavalyi évet 600 milliós többlettel zártuk, úgy hogy közben komoly fejlesztések is történtek.

Mit kellett ehhez tenni?
A fegyelmezett, átgondolt, jól megalkotott költségvetés volt ennek az alapja. 2010 óta nem kap több havi prémiumot a polgármester és az alpolgármesterek. Ehelyett az itt tevékenykedő nagyvállalatokkal jó kapcsolatot sikerült kialakítani. Egyre több az iparűzési adóbevétel, az itt élőknek biztos, jól fizető munkahelye van, és a felsőoktatásban is nagyot léptünk előre mind az ELTE megjelenésével, mind a gépészmérnök képzés elindításával - nem beszélve a jövőbeli tervekről. A felelős gazdálkodásnak köszönhetően számtalan jóléti, kulturális, infrastrukturális és egyéb beruházás történt, kormányzati, uniós és természetesen önkormányzati forrásokból. Ezek közül több már az itt élőket szolgálja, és vannak persze olyanok is, amelyek tervezési vagy kivitelezési szakaszban vannak. A város vezetése azon van, hogy ezek a folyamatok ne akadjanak meg. 

A városi fejlesztések vonatkozásában könnyebbséget jelentett, hogy ugyanahhoz a pártszövetséghez tartozik a kormányfő és a város vezetése?
2010-ben nem véletlenül azzal a gondolattal indultunk neki a kampánynak, hogy előttünk a feladat, mögöttünk a Kormány. Magától értetődő, hogy ugyanazon pártszövetségből kikerülő polgármester és kormányzati tisztségviselők könnyebben megtalálják a közös hangot adott kérdésekben. Hasonló értékrendek mentén kialakított kormányzati és városi stratégiákat könnyebb összehangolni. Ha úgy tetszik, könnyebb lobbizni. Emellett sokat köszönhetünk Szombathely országgyűlési képviselőjének, Hende Csabának is, aki évekig honvédelmi miniszterként a Kormányban ült, jelenleg pedig a Parlament alelnökeként tudja képviselni a város érdekeit. Több projekt egyértelműen az ő közbenjárásának köszönhetően került Szombathelyre.

Hogyan tovább, mik a következő lépések?
Természetesen mi arra törekszünk, hogy legyen egy elfogadott költségvetése a városnak. Február 15-ig kell polgármester úrnak kiküldenie egy tervezetet minden képviselőnek. Ha a közgyűlés valamilyen okból ezt mégsem fogadná el, akkor sem áll meg az élet, mert a költségvetésben rendelkezésre álló összeget ilyenkor 12 hónapra elosztják, és ennek a havi összegnek a 85 %-val gazdálkodhat a város, a korábban említett költségek kifizetésére. De úgy gondolom, hogy erre nem lesz szükség, és biztos vagyok abban, hogy február végére elfogadott költségvetése lesz a városnak. Jövő héten lesz egy nagy egyeztetés ismét a költségvetési tervről, amelyen a frakcióvezetők, és a szakemberek mellett természetesen polgármester úr és az alpolgármesterek is jelen lesznek, addig pedig mindenki teszi a dolgát.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére