Márai, Berzsenyi és Kolakowski a középszintű magyar érettségin

F.B. • 2013. május 06., hétfő •
Ma a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit. Kedden a matematika írásbelik várnak az érettségizőkre, szerdán a történelem következik, csütörtökön angol nyelvből érettségizhetnek.
Márai, Berzsenyi és  Kolakowski a középszintű magyar érettségin

Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kaptak az érettségizők a középszintű magyarvizsgán, a diákoknak a három esszéfeladat közül egyet kell választaniuk.
A szövegértési feladatsor egy gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányhoz kapcsolódik - a diákoknak Gósy Mária nyelvész munkáját kell értelmezniük, és a szöveg alapján megoldaniuk kilenc feladatot.

Középszinten 83 255-en, emelt szinten 1805-en érettségiznek magyar nyelvből és irodalomból, míg magyarból mint idegen nyelvből 104-en vizsgáznak. A középszintű magyarérettségi 240 perces, a diákoknak két - egy szövegértési és egy szövegalkotási - feladatsort kell megoldaniuk. Először egy megadott szöveg alapján kell kérdésekre válaszolniuk, erre 60 percet kapnak, a jó válaszokkal 40 pontot szerezhetnek.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére