Illés Károly: A város minden szegletében indul egy-egy projekt a következő hetekben

frisss, fotó: szombathely.hu • 2019. február 22., péntek •
Úgy értesültünk, hogy több beruházás is indul a városban a közeljövőben. Illés Károly alpolgármestert arra kértük, hogy foglalja össze, mire készülhetnek az itt élők.
Illés Károly: A város minden szegletében indul egy-egy projekt a következő hetekben

A tavasz egyértelműen az útfelújítások megkezdésének az időszaka, hol indul most ilyen projekt a városban?
 - A korán jött tavasz kedvez a szabadtéri munkálatoknak, így a szokásosnál korábban munkához tudnak látni a szakemberek. A Síp utca szombathelyi szakasza végre elkészül, az ott élők - teljesen jogosan - régóta szorgalmazták a közlekedési helyzet rendezését. A szerződést már aláírtuk a kivitelezővel, így már egészen biztosan meg fog valósulni. Ugyanez a helyzet a Szabó Miklós és a Nádasdy Ferenc utcákkal, ahol egy-egy járdaszakasz újjáépítése fog megtörténni. Ezeket a beruházásokat mind saját forrásból fedezi a szombathelyi önkormányzat. 

Csak saját forrásból tud gazdálkodni e tekintetben a város?
- Nem, egy jelentős útfelújítási keret áll rendelkezésünkre a Területi Operatív Programban, ebből mintegy 700 millió forint értékben olyan rég várt beruházások valósulhatnak meg, mint a Márton Áron és az Ernuszt Kelemen utcák teljes rekonstrukciója. De megújul a Dózsa György utca is, amely jelentős forgalom terhelésnek van kitéve, valamint a Sugár út és az Újvilág utca is.

A tavalyi év folyamán elindult a bel- és csapadékvíz rendszer megújítása is. Mely területeket érinti ez Szombathelyen?
- Egy-egy erőteljesebb esőzés után több helyen is gondot okozott a városban a lehullott csapadék elvezetése, sok kellemetlenséget okozva az ott élőknek. Két szakaszon -  a Stromfeld- és a Joskar Ola-lakótelepnél - már lassan végeznek is a munkálatokkal. A projekt folytatódik a Rumi út, a Mérleg utca, a Szatmár utca, a Torony utca, a Szent Imre herceg utca és a Nárai út melletti szakasszal.

Folytatódik az óvodák és bölcsődék felújítása?
- Szombathely jövőjét a családok és a gyermekek jelentik. A szülők pedig akkor nyugodtak, ha gyermekeiket megfelelő körülmények között tudják. Ennek jegyében az elmúlt években szinte az összes óvodát és bölcsődét felújítottuk, elég csak a Weöres Sándor vagy a Pipitér Óvodákra gondolnunk, amely mostanra energetikailag és esztétikailag is megfelel a kor elvárásainak. Most a Csodaország Bölcsőde, a Mesevár, a Szivárvány és a Benczúr Óvoda felújítása kezdődhet meg.

Az elmúlt hetekben több nagy projekt indulását jelentették be, összegezné ezeket?
- Elindult a Sportliget fejlesztése több mint 1,1 milliárd forintból, úgy gondolom, hogy nem csak a közelben található oladi és Derkovits-lakótelepen élők, hanem a város minden lakója örömét leli majd benne, hiszen a szabadidő minőségibb eltöltésére kínálkozik majd itt lehetőség.  Ehhez kapcsolódik a Tenisz Centrum megvalósítása 250 millió forintból, melynek keretében a 6 régi pálya teljesen megújul és emellett újakat is létesítünk. A nagy beruházások körébe tartozik még a Víztorony rekonstrukciója, az ehhez kapcsolódó szerződést is aláírtuk, így már itt sincs akadálya annak, hogy a szakemberek munkához lássanak. A Víztorony, mint Szombathely egyik ikonikus épülete nem csak megszépül, hanem új funkciókat is kap majd. A felsorolt számtalan fejlesztés egytől egyig a szombathelyiek érdekét szolgálja, bízom benne, hogy örömüket lelik benne a városlakók, a kivitelezési munkák idejére pedig tisztelettel a lakosság türelmét kérjük.

kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére