Hende: megőrizzük Magyarország függetlenségét

bz • 2011. november 25., péntek •
Tovább kell csökkenteni az államadósságot, növelni kell a foglalkoztatottságot, folytatni kell az otthonteremési programot és a devizahitelesek megmentését; valamint meg kell tisztítani az adórendszert – röviden így foglalhatók össze a 2012. évi költségvetés alapvetései – derült ki dr Hende Csaba szombathelyi tájékoztatóján. A honvédelmi miniszter a hitelminősítés hatásairól is beszélt.
Hende: megőrizzük Magyarország függetlenségét

Bóvlivá rontotta hazánk államkötvényeinek besorolását a Moody’s hitelminősítő. A szervezet ráadásul további negatív fejleményekre számít. A tény, hogy csütörtök este óta hivatalosan hazánktól nem érdemes kötvényt vásárolni (vagyis hitelt adni nekünk), nem hat különösebben az országvédelmi költségvetésre. „A leminősítést felminősítés követi” – fogalmazott Hende Csaba a frisss.hu kérdésére.A 2012-es költségvetésben megfogalmazott célokat nem érinti.-tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Tavaly, az IMF-től való elszakadásunknak köszönhetünk néhány olyan intézkedést, amely hozzájárul a gazdasági egyensúly helyreállításához – emlékeztetett Hende Csaba. Példaként a bankadó, az ágazati különadók, az árfolyamgát és a végtörlesztés bevezetését említette. A kormányülésről érkező Hende leszögezte, az IMF-fel újraindított tárgyalások nem korlátozzák Magyarország gazdasági függetlenségét.

A nagy ellátórendszerek megújítását kezdte el az idei költségvetésben a kormány. A célkitűzéseket sikeresen teljesítették és az országot sikerült egy új – növekedési – pályára állítani – mondta. Itt azonban nem állhatnak meg. A 2012-re vonatkozó, az Elrugaszkodás Költségvetése nevet viselő gazdálkodási tervben a kormány vállalja, hogy tovább csökkenti az államadósságot, növeli a foglalkoztatottságot, folytatja az otthonteremési programot és a devizahitelesek megmentését valamint átláthatóvá teszi az adórendszert – sorolta a terveket fontossági sorrendben a miniszter.

250 milliárd forinttal létrehozzák az országvédelmi alapot, amelynek célja, hogy csökkentse a válság hatásait. Ezen kívül több területen is megnövelik a költségvetési forrásokat: közbiztonságra jövőre majdnem hat százalékkal, egészségügyre négy, oktatásra hat, gazdaságfejlesztésre huszonkét százalékkal költünk többet. A társadalmi felzárkóztatási programokat külön kiemelte Hende, ez a terület ugyanis kis híján 40 százalékkal kap nagyobb állami hozzájárulást, mint idén.

Miközben több európai országban csökkennek a nyugdíjak, addig hazánkban a kormány elérte a járandóság értékének megőrzését. Az Új Széchenyi Terv segítségével 1400 milliárd forintot pumpálnak a gazdaságba, főként a kis és középvállalkozói szektor megerősítésére.

Egyes értesülések szerint egy nagy állami bank létrehozása sem kizárt – ezt azonban nem kívánta megerősíteni a honvédelmi miniszter. Az biztos, hogy tavaly óta változott a világ, és benne hazánk, az unió, és többek között a Nemzetközi Valutaalap helyzete is, ez pedig új tárgyalási pozíciót jelent – zárta mondanivalóját Hende Csaba.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére