Czomba Sándor: 25 ezer új munkahely jöhet létre a nyugat-dunántúli járműipari központban

MTI • 2013. január 09., szerda •
Mintegy 25 ezer új munkahely jöhet létre Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében annak köszönhetően, hogy a kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította a területet - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Czomba Sándor: 25 ezer új munkahely jöhet létre a nyugat-dunántúli járműipari központban

Czomba Sándor kiemelte: ahhoz, hogy hosszú távon érdemi foglalkoztatottság bővülés valósuljon meg az egyes iparágakban, össze kell fogni a helyi erőket.

Az államtitkár a januárban indult Munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán kifejtette: a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a GYES-ről, GYED-ről visszatérő édesanyák, és a szakképzetlenek a munkaerő-piaci szempontból legveszélyeztetettebb csoportok; még azok is, akiknek van munkájuk. "Ha azt szeretnénk, hogy ezekben a veszélyeztetett csoportokban ne legyen létszámcsökkenés (...), akkor ezeket az embereket be kell ragasztani a munkahelyükre" - mondta Czomba Sándor, hangsúlyozva, hogy az akciótervnek épp ez a feladata. Az államtitkár hozzátette: a Munkahelyvédelmi akciótervnek célja az is, hogy a bővíteni, fejleszteni képes ágazatokban elősegítse a munkaerő-felvételt.

Kiemelte: mivel érdemi gazdasági növekedés nélkül nincs foglalkoztatás-bővülés, Magyarország és Európa számára is a gazdaság beindítása a legnagyobb kihívás. Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon alacsonyabb a munkanélküliségi ráta mint az eurózónában, és az állástalanok aránya csökkenő tendenciát mutat.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére