Az utolsó óra- Felnőtt utcaszínházzal készül a Mesebolt Bábszínház

EB • 2012. június 21., csütörtök •
Duplán rendhagyó- a megszokottól eltérően nem szórakoztató gyermekműsor, hanem felnőtteknek szóló utcaszínház került a Mesebolt Bábszínház repertoárjába. És nem is akármi, hanem Akárki. Középkori moralitásjáték 21. századi köntösbe bújtatva.

A mai művészet szereti elhessegetni a halál gondolatát, inkább könnyen fogyasztható témákat gyárt, amit anélkül lenyelünk, hogy megrágnánk. Cirkuszt és kenyeret a népnek, tudjuk ezt már 2000 éve. Veres András, a Mesebolt Bábszínház legújabb darabjának, az Akárkinek a rendezője úgy gondolta, ideje újra találkozni a témával. Méghozzá mindenkinek, akárkinek…

A középkori színházban, mely erősen kötődött a keresztény hagyományokhoz, a darabnak be kellett járnia a pokol-föld- menny hármasát. A moralitásjátékok különleges helyet foglalnak el a sorban, mert őrzik még ugyan e tradíciót, de ott éledezik már bennük az individuum is. Az ember, mint egyedülálló egység.

Veres András e kettősséget játssza ki, és helyezi a témát a mai kort oly tökéletesen mintázó vidámparkba, ahol minden mechanikus, mobil, ahol minden pörög-forog. De nem mi irányítjuk. A wurstliban is eljön a záróra, mikor egyedül maradunk, és nem számít más, csak a jótett.

Akárki figuráját élő színész( Hannus Zoltán)  alakítja, és  utolsó útján különböző allegorikus figurákkal találkozik (barátság, vagyon, tudás, stb.).  A játék terét a bódék, sátrak, gépek alakítják, amik szerepeket képviselnek. Tehát maguk az óriásbábok határozzák meg Akárki útját, így az előadás bárhol eljátszható, nem igényel különleges helyszínt, hiszen ahol felépül a vidámpark, ott születik meg a színház.

A mai fogyasztói társadalomban bárki hasonló helyzetben találhatja magát. Újra érdemes lenne tehát egy pillanatra elfogadnunk, hogy mi is csak „akárkik” vagyunk, és mindnyájunkra ugyanaz vár: a halál, ami az életnek szerves része.

A Mesebolt Bábszínház június 25-én, hétfőn este fél 9-kor a Kőszegi Várszínházban mutatja be az előadást, július 13-án pedig már a kolozsvári Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválra viszik.


Szereposztás:

Akárki: Hannus Zoltán

Halál: Takács Dániel

Barátság: Kovács Bálint

Komaság: Szabó Tamás

Testvér: Kovács Zsuzsanna

Vagyon: Dénes Emőke

Jótett: Császár Erika

Tudás: Lehőcz Zsuzsa

Szépség: Kovács Zsuzsanna

Erő: Kovács Bálint, Szabó Tamás

Józanság: Dénes Emőke

 

Rendező, dramaturg: Veres András

Tervező: Majoros Gyula

Zeneszerző: Bogdán Edmund

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére