Téli madáretetés? Jobb, ha ezekkel tisztában vagyunk

Frisss, MME - fotó: kosárház, MME • 2016. november 24., csütörtök •
Nem mindegy hogyan szeretnénk segíteni!
Téli madáretetés? Jobb, ha ezekkel tisztában vagyunk

Köztudott, hogy Magyarországon megtalálható madarak közül nem mindegyik vonul melegebb éghajlatra. Számos faj marad itthon, ráadásul az északabbra található zord időjárással megáldott területről is érkeznek vendégek télen. Hogy segíthetünk az apró szárnyasoknak? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felvilágosítását kértük, akik készségesen eloszlattak több tévhitet is az etetéssel kapcsolatban.

Hazánk környezeti állapota lehetővé teszi, hogy a madarak az emberek segítsége nélkül is átvészeljék a hűvösebb időszakot. Az etetéssel viszont megkönnyíthetjük a kis szárnyasok életét. Az első és legfontosabb információ, ha egyszer rászántuk magunkat a feladatra, akkor azt folyamatosan végezzük.

A téli madáretetés akár 5-6 hónapig is eltart, ezért nagyon összetett madárvédelmi tevékenységnek tekinthető. Az eleségek, azok felkínálásának módja, a madarak életmódja, biológiai igénye szakszerű felkészültséget igényel. 

Az etetési időszak az első fagyok beköszöntétől a tartós hideg megszűnéséig tart. Ez általában elhúzódhat április közepéig. Ha új területen szeretnénk tevékenykedni, akkor ezt célszerű minél korábban elkezdeni. Kezdésnél elég néhány magot kiszórni, de az állatkereskedésekben vásárolható köles és a tört dió is megfelel a célnak. Az ágakra pár almát is felszúrhatunk, hogy a településen áthaladó madarak zsírtartalék felhalmozásában segíthessünk.

Mivel a madarak megszokják a folyamatos etetést, így számítanak az utánpótlásra is. Akár messzebbről is visszatérnek még évek múltán is, ha stabil etetőre lelnek. Ha váratlanul abbahagyjuk az élelem pótlását, akkor nehéz helyzetbe kerülnek, s a kisebb testű madarak elpusztulhatnak egy hideg éjszakán.

Három csoportra oszthatjuk a téli etetőkbe tehető eleségeket:
-Olajos magvak: nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat, például kölest keverni. Akár az állatkereskedésekben található pinty és hullámos papagáj magkeveréket is kitehetjük.

-Állati zsiradék: nem sós vagy kifőzött szalonna és a faggyú. Lágy sajtot is szeretik a madarak.

-Alma: A magvak és az állati zsiradék mellett almával is etethetünk, amely a legolcsóbb megoldásként tehet jó szolgálatot. Ezeket az etető mellett fák, bokrok ágaira is szúrhatjuk, de a földre is dobhatjuk.

Tilos az énekesmadarakat kenyérrel etetni, mert több napig az etetőben maradhat és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják. Ugyanakkor a friss, azonnal elfogyasztott kenyérmorzsa - mivel ez még nem erjedt, nem penészes - például a buszmegálló verebeinek adva vagy a vízi madarak: hattyúk, récék, libák számára nem ártalmas.

közösség

további frisss

lap tetejére