Szájer József: Juncker jelölése egy hatalomátvételi kísérlet

fidesz.hu • 2014. június 02., hétfő •
Vége az uniformis Európának és vége annak az időszaknak, amikor Magyarországnak el kell tűrnie, ha alaptalanul bírálják, ezt mondta a Hír TV Versus című műsorában Szájer József. A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: nem Juncker úrral van gond, hiszen Orbán Viktor kifejezetten jó személyes viszonyt ápol vele. Nem személyi, hanem tartalmi kérdés az Európai Bizottság elnökének megválasztása – tette hozzá.
Szájer József: Juncker jelölése egy hatalomátvételi kísérlet

Szájer József kiemelte: a magyar kormánypárt továbbra is kiáll amellett, hogy az Európai Unióban a nemzetállamok érdekét kell képviselni és nem szabad, hogy felboruljon az egyensúly a közös intézmények és a tagországok között. Egyúttal emlékeztetett: Jean-Claude Juncker luxemburgi politikus egy olyan föderális Európa koncepcióját támogatja, amelyet a Fidesz elutasít.
"Mi egy olyan európai koncepcióból indulunk ki, amelyben a tagországok megőrzik azt a jelenlegi nagyon kényes egyensúlyt, amely az unió közös intézményei és a tagországok vezetői között van" - mutatott rá.

Ez a fajta jelölés, amelyet most a parlament elindított a csúcsjelöltek segítségével, ez tulajdonképpen egy hatalomátvételi kísérlet arra vonatkozóan, hogy az európai közös intézmények, tehát a parlament átvegye a tagországok szerepét - fűzte hozzá.

Ennek kapcsán felidézte azt is, hogy az egykori luxemburgi miniszterelnök kormányzása alatt hazánkat jelentős támadások érték.

Többek között a szintén luxemburgi uniós biztos Viviane Reding részéről, amikor a magyar médiatörvényt kritizálta - jegyezte meg, hozzátéve: Jean-Claude Juncker néppárti politikusként akkor leállíthatta volna Magyarország lejáratását.

"Vége az uniformis Európának. Vége annak, hogy valaki kiadja a jelszót, és akkor mindenki arra megy. Mi éppen azért tettük be a lábunkat ebbe a résbe, mert úgy gondoljuk, hogy Európa nem mehet a régi úton" - fogalmazott a fideszes EP-képviselő. Ebben a tekintetben Juncker úr a múlt embere, ő vezette a pénzügyminiszterek tanácsát, az euró tanácsát hosszú éveken keresztül - vélekedett Szájer József, feltéve a kérdést: hogyan mondja ő azt, hogy miközben a válság előtt is és közben is láttuk, hogy ez a válságkezelés messze volt a tökéletestől, amelyben neki jelentős része volt, hogy várjuk azt, hogy esetleg új lendületet ad Európának?

Ugyanakkor leszögezte: vége annak az időszaknak, amikor Magyarországnak el kell tűrnie, ha alaptalanul és ok nélkül kritizálják.

Szájer József végül azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz a május 25-ei eredménnyel egy jelentős morális és politikai támogatást kapott a választóktól, amellyel a kormány határozottan tud majd fellépni az Európai Unióban.

közösség

további frisss

lap tetejére