Rabul ejtő illatok kulisszatitkai

Szerző: Markó Éva • 2015. június 08., hétfő •
Hogy válasszuk ki a nekünk tetsző illatot? Markó Éva segít!
Rabul ejtő illatok kulisszatitkai

Évszakok, érzések, gondolatok, reggelek és esték….

Jéghegyek, erdők, egzotikus tengerek, napfény, pálmafák.  Szabadság.

Nehéz lenne mindezt, amit az illatok érzékeltetnek velünk egy-egy szóba, gondolatba belefoglalni. Végtelen variációk esszenciái. Hogyan is tudnánk mindezt a legérzékletesebben megfogalmazni? Annyi az illatvariáció, amennyi érzés létezik lelkünkben, mert a lélekkel kapcsolódnak mindenféleképpen, még akkor is, ha egy illat választásánál ez nem feltétlen tudatosul bennünk. Minden választás nagyon lényeges, hiszen a viselt illat maga a stílusosság és a bennünk rejlő tökéletesség metaforája. Nézelődünk a parfümériákban a kínálatok között, amely egyre nagyobb és nehezen igazodunk el.

Igazán elkel a szakértő segítség!

Számtalan dolgot kell számításba venni mielőtt választunk, de mindenek előtt tekintsünk be az illat készítés „backstage”-be.Hogyan készül egy illat, miért pont egy bizonyos esszencia kerül egy üvegbe, amire aztán rálelünk. Bizonyára sokan hallottak már a híres illatőrökről.

Hogy néhányukat említsem csak, akik a világon jelenleg a forgalomban lévő ismert luxusillatok több mint felét alkották: Alberto Morillas (a legtöbb Bvlgari illat fűződik nevéhez), Nathalie Lorson és Sophie Labbe. Ők az úgynevezett leghíresebb „orrok”.

Sophie Labbe

Mint általában a nagy parfümkészítő mesterek a francia Isipca parfümkészítő és vegyészeti egyetemen tanulnak, szerzik meg e szerteágazó mesterség titkait. Már a jóval korábban a szakmához felismert affinitásuk ellenére sem biztos, hogy minden idevágyónak sikeres pályát ígérhet az egyetem. Gondolták volna, milyen kvalitásokkal, képességekkel kell egy zseniális parfüm-készítő mesternek rendelkeznie?

Kezdetben elengedhetetlen az éles észjárás, a magas érzelmi és intelligencia szint, valamint az átlagosnál sokkal kifinomultabb szaglás (érzékelés). Ehhez szükséges még, hogy a vegyészet terén kimagasló tudást szerezzenek. Azt hinnénk, hogy ez elég, akkor el kell árulnom, hogy nem, mert ez a csodás tehetséghalmaz mit sem ér, ha az illatőr jelölt nem rendelkezik megfelelő képzelőerővel, intuícióval és felettébb gazdag érzelemvilággal.  Végül mindezekhez kapcsolódik a mindent átható szakmaszeretet és a briliáns alkotókészség.

Most már jöhet egy új illat megalkotásának kihívása.

Képzeljük csak el, hogy egy luxusmárka új illatot terveztet illatőrével, majd szavakban és érzésekben adják át a márka identitását és filozófiáját, így határozzák meg az alkotandó új esszenciát. Például azt kéri a megrendelő luxuscég,  hogy az üveg tartalmazza az üvegben a tavaszi mezők illatát, vagy egy olyan érzést tükrözzön, mint egy londoni kert eső után,  vagy egy mediterrán óceáni illat,  egy áttetsző tengeri összhangzat és  a kristálytiszta vizes akkord együttese, avagy az új szerelem érzése egy pompás kristályüvegbe zárva. A csoda akkor történik meg, amikor az illat kész és beleszippantva valóban érezzük az előre misztifikált filozófia illatát.

A parfümőr mindig elmondja magának a parfüm történetét mielőtt hozzálát a megalkotásához. Az érzéseket átülteti szavakká, érzelmekké, majd a megfelelő inspirációval mindezt meg kell fogalmazni illat alkotóelemekbe és ezek egybehangzó, harmonizáló illatkompozíciójává.

Amennyiben mimózával dolgozik, a filozófia elmondja, hogyan fogja felhasználni a sárga színárnyalatait „virágporát”, milyen virágokat tud hozzá társítani, hogy a színek és illatok kontrasztját teremtse meg. Amikor alkot és szagol, egy kalandot keres tisztán és egyszerűen, úgy hogy a készítendő parfüm viszi el őt az általa felkeltett érzelmekkel és érzékekkel. A megrendelő luxuscég instrukcióiban szereplő inspiráló szavak kifejezik azt a felkavaró kötődést, amely az emberi lény és az illatok között fennáll.

Az alkotás során a három elengedhetetlen alkotói alapelv: a türelem, a kitartás és a józan ítélőképesség.  Mikor mindezek után kész az alkotás, megindulhat a parfüm gyártása.

Tehát ennyi minden szükséges ahhoz, hogy megfelelően kényeztethessük magunkat az igazán számunkra megtervezett illattal.

Most jöhet a jogos kérdés, hogy mégis hogyan találhatunk rá kedvenceinkre?

Egyszerű útmutatatásként csak annyit tanácsolnék, hogy a parfümös dobozok színei mindig segítséget adnak. Persze jelen esetben is igaz, mint mindenütt, hogy a kivételek erősítik a szabályt. Léteznek ugyanis olyan paradox esetek, amelyek a küllem alapján nem mindig ugyanazt a hatást rejtik a csodás üvegein belül. Általános példák alapján azonban a zöld, halvány kék  színek a könnyedebb, úgynevezett víz és zöld illatokat rejtik magukban, ezeket általában meleg nyári napokon viseljük szívesebben. A fekete és fehér dobozok inkább az alkalmi, esti illatokat zárják magunkba. A lila, piros, narancs és pink színek a legtöbb esetben különböző intenzitású és fajtájú virágok illatait ölelik fel.

Az illat választásánál még pár fontos tényező elengedhetetlen, még pedig az abszolút személyes jegyek, mint a saját bőr alapillata, az illat leendő viselőjének személyisége és az alkalom, amire szánják a parfüm használatát.

Nyári napokra természetesen a könnyed, friss, üde illatok a jobb választások, amelyek befolyásolhatják érzékeinket a melegebb időszakokban. Télidőben a telítettebb, mélyebb tónusú esszenciák változtatják át ezt ez érzést, befolyásolva a jázmin, tiara, tonkabab, mandula, pézsma, pacsuli, kasmír, benzoin, ámbra jegyeivel, hogy a rengeteg alkotóelemből csak párat említsek.

Az illat kiválasztásánál saját bőrön hagyjuk kialakulni a jegyeket, míg a fej, szívillatokon keresztül elérkezünk az alapillatig, melynek ideje kb 35-40 perc, a döntést ezután érdemes meghozni.

Kívánom, hogy találják meg a lelküknek és orrunknak legkedvesebb aromát, amely egész napjukat vidámabbá, harmonikusabbá varázsolja!

 

közösség

további frisss

lap tetejére