Olasz rizling, kékfrankos és Uhudler: újra itt a bortavasz!

Szita Róbert - fotó: Büki László • 2016. április 09., szombat •
Ötödik alkalommal hívogatja a bórkóstolókat Ausztria legkisebb borvidéke, a Weinidylle. Az Uránia Udvarban lévő borbárban tartott pénteki sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a több mint hatvan burgenlandi borászhoz Szombathelyről, Kőszegről és Körmendről is indulnak buszjáratok április utolsó hétvégéjén.
Olasz rizling, kékfrankos és Uhudler: újra itt a bortavasz!

Thomas Schreiner, a Weinidylle Borvidék Egyesület elnöke elmondta, hogy a bortavaszt idén április 30-május 1. között rendezik meg Rohonctól egészen Moschendorfig. Ismeretes, hogy a legkisebb, alig 500 hektáros ausztriai borvidék az Irottkőtől a jennersdorfi járásig húzódik és az olasz rizling, a Vas-hegyi kékfrankos, és az Uhudler-nek kínál kiváló termőterületet.

A borvidék

A Weinidylle Európa egyik legkisebb borvidéke, a magyar határ melletti területen, Rohonc környékén található. Alapvető borfajtái pedig az olasz rizling, a kékfrankos és a direkt termő fajták. Utóbbiakról érdemes tudni, hogy hosszas viták után legutóbb 2030-ig engedélyezték az uhudler termesztését, ám új tőkéket már nem szabad ültetni. Ugyancsak érdekes, hogy 1993-ban még hétfajta ilyen típusú bort termesztettek, ma már azonban csak négyet.

A program

A rendezvénysorozat borversennyel kezdődik, a régió legjobb olasz rizlingjét és kékfrankosát díjazzák majd. A hosszabb ideje érlelt borfajták versenye lesz ez, ahol az elbírálás és a kóstolás is a verseny alatt zajlik, noha már korábban beküldik a borokat. Április 29-én, a rendezvény előtti pénteken egy 3 fogásból álló menüvacsora elfogyasztása alatt bírálják és díjazzák a borokat, 17 órától lehet majd kóstolni, a vacsora 58 Eurót kóstál, a belépő pedig 29 Euró lesz a 2 napos bortavaszra. Aki azonban online elővételben április 20-ig megvásárolja a jegyét, az 25 Euró ellenében juthat hozzá. A borturisták több mint 60 borász pincénkénti 5 borát kóstolhatják meg a bortavasz során, ahol a legjobb borlappal rendelkező dél-burgenlandi vendéglőt is díjazzák majd.

Az újdonság

Harald Popofsits, a dél-burgenlandi turisztikai társulás ügyvezetője a megközelítésről, illetve a tavalyi rendezvényhez képest történt változásokról informálta a sajtót.

Alapvető újdonság nincsen, ám a borturizmus, mely igazából ,,borhoz kapcsolódó szabadság”, kifejezetten felemelkedő tendenciát mutat Ausztriában. Kiváló gyalogtúrákat szerveznek köré, minden vállalkozás keresi a saját magára jellemző unikális terméket. Az egyik unikum az Uhudler, a másik turisztikai hasznosítású hegyi présház. Az elsődleges cél a borok értékesítése, miközben nemcsak a bort, de az egész régiót is szeretnénk eladni. Az is cél, hogy a kicsit távolról érkezők szállóvendégekké váljanak – hangsúlyozta Harald Popofsits.

Megtudtuk a sajtótájékoztatón, hogy Magyarországtól, mint reménybeli piactól növekedést remélnek a turisztikai szakemberek. A határon átnyúló, hosszú távú projekt igazi zászlóshajója a bortavasz, melyet a régión túli helyeken is piacképes termékké kívánják tenni.

Mivel az Uhudlert kell fokozottabban bemutatni, ezért a válogatott Uhudler borokat Moschendorfban hangsúlyosabban prezentálják – tette hozzá a turisztikai társulás ügyvezetője.

A transzport

A helyszínek megközelítéséről, a közlekedésről elhangzott, hogy az autóbuszok a szombat délutáni legfrekventáltabb sávban 30 percenként közlekednek majd a borospincékhez. Utazási irodákban is lehet jegyeket vásárolni, ezzel a buszos turisták is könnyebben megszólíthatók.  Az automatizált rendszer azonnal küldi a vouchert. Érdekesség, hogy a látogatók mindössze 30%-a vásárol elővételben és a 2000 fizető látogató legtöbbje a szombati részvételre koncentrál.  

Thomas Schreiner és Harald Popofsits egyetértettek abban, hogy amennyiben a magyar oldalon, a magyar szállásadók is programot fűznének a rendezvényre, akkor ők is meglovagolhatnák a bortavaszt, mely a borászok, a turisztikai szakemberek és a szállodák közös összefogásának eredményeként idén mintegy 200 ezer Eurónyi értéktöbbletet hozhat.

Az idei bortavaszon Garger Imre és Mittl András boraival is találkozhatunk. 

közösség

további frisss

lap tetejére