Nemzeti minősítést szerzett két mentőcsoport

SzR-TT • 2014. június 15., vasárnap •
Június 13-14-én nemzeti minősítő gyakorlaton vett részt a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport és a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport. A gyakorlat célja a mentőcsoportok nemzeti minősítésének megszerzése, valamint a rendkívüli időjárási események, az árvizek, és a helyi vízkárok következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására való felkészülés volt. A sikeres teljesítéssel a mentőcsoportok ezt követően az ország egész területén önállóan avatkozhatnak be a káresemények felszámolásába.
Nemzeti minősítést szerzett két mentőcsoport

Az elméleti felkészítést követő kétnapos nemzeti minősítő gyakorlat során különböző szituációs feladatokat kellett megoldani a mentőcsoportoknak. A feltételezések szerint árvíz alakult ki a Gyöngyösön és a Répcén, a kőszegi malomba betört a víz, szivattyúzással kellett megvédeni az épületet. Az itt kiránduló diákok közül többen eltűntek. A Borostyánkő Mentőcsoport kutyás felderítői egy gödörbe zuhanva találtak rájuk, majd az alpintechnikusai és az Írottkő egészségügyi egysége siettek a segítségükre. Az áradás az iskolások táborát is veszélyeztette, ezért homokzsákokkal védték meg a mentőcsoportok a diákszállást a víz betörésétől. 

A táborozó diákok a nap folyamán a vízibiciklizést is kipróbálták. Záráskor a kölcsönző tulajdonának feltűnt a bérelt jármű hiánya, amelyre később a tó közepén, magányosan találtak rá. Értesítették a mentőcsoportok kutyás, gyalogos és légi felderítő egységeit, melyek azonnal az eltűnt diákok keresésére indultak. Ilyen, és ehhez hasonló látványos feladatok megoldásával bizonyították szakmai felkészültségüket a mentőcsoportok.

A nemzeti minősítő gyakorlat június 13-án ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét. A megnyitón köszöntőt mondott Ágh Péter, országgyűlési képviselő, valamint Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is. A rendezvény együttműködési megállapodások aláírásával folytatódott, majd a kőszegi Csónakázó Tónál elkezdődött a feladatok megoldása.  

A kétnapos gyakorlat után a frisss.hu megtudta, hogy sikerrel vette az akadályt mindkét mentőcsoport, így a megszerzett minősítéssel az ország egész területén önállóan avatkozhatnak be a káresemények felszámolása során - adta hírül a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére