Megszépül az Agora Művelődési és Sportház

frisss.hu • 2014. június 20., péntek •
Ma már alig található Szombathelyen olyan ember, aki ne tudná, hogy az Agora Művelődési és Sportház felújításon esik át az elkövetkező időszakban. De vajon azt is tudják-e, hogy pontosan miként is újul meg a város egyik legjelentősebb kulturális központja? Parais István, az Agora igazgatója a Frisss Reggelben árult el kulisszatitkokat a munkálatokról.
Megszépül az Agora Művelődési és Sportház

Miért van nagy jelentősége az Agora megújulásának?

Az Agora felújítása nagyon fontos esemény, hiszen épp tegnap tértünk haza Békéscsabáról kollégáimmal, ahol egy Agora Műhely keretében már most azon gondolkodunk, hogy a már meglévő, többek között Békéscsabán, Kecskeméten, Kaposváron stb. található Agorákat egy gondolati és működési szálra fűzzük.

Mit jelent ez a térség települései számára?

Úgymond egy kulturális agglomeráció jön létre. Közel 40 település van Szombathely környezetében, amelyek régi nevén egy kistérséghez tartoztak, így ezek kulturális és információs segítését is végzi az intézmény.

Mit is takar pontosan ez a felújítás?

Összefoglalva: lesz egy új Agora. Egy ékezet kerül a rövid „o”-ra. Az Agora 2007 óta egy minőségi, kulturális brand-et is jelent, több működési helyszínnel. Most az épület újul meg európai uniós, illetve kormányzati, valamint hazai forrásos pályázatos támogatási rendszerből. A 685 millió forintos keret mellett természetesen a város is segített, így végül 919 millió forintból szépülhet meg az épület. A külsőségek mellett azonban tartalmilag is megújulunk. A MSH egész nap nyitva tartó kulturális közösségi színtérként fog üzemelni.

Külsőségeket tekintve hogyan újul meg?

Minőségi és visszafogottan elegáns anyagokat próbálunk használni, ami az 1963-as épület miliőjéhez illik, de 21. század minőségét jelzi. A legfontosabb, hogy szerethető, használható, de még fontosabb, hogy fenntartható legyen.

Energiatakarékos lesz?

Természetesen, hiszen az európai uniós pályázat lényege volt az energiatakarékos üzemmód megvalósítása, új technológiák beépítésével.

Mivel kezdődtek a munkálatok?

Először is ki kell üríteni a teret. El kell vinni rengeteg mindent, amelyek a működtetéshez elengedhetetlenek voltak, mint pl. az előtér berendezését, a büfépultot, a ruhatárat, a népszerű szórakozóhely berendezéseit stb. Emellett felhívták a figyelmünket, hogy az emeleten található, védett dombormű szakszerű bontására is figyelni kell. A legnagyobb logisztikai mutatvány a székek, berendezések elszállítása. 1200 székről van szó.

Ilyenkor a munkatársak is részt vesznek a csomagolásban, mint egy igazi költözés idején?

Igen, úgy lehet elképzelni, mint egy karácsonyi készülődést, csak itt nem becsomagolnak, hanem kicsomagolnak egy termet.

Várhatóan mikor fejezik be a munkálatokat?

2015. július végén adják át az épületet.

A legnagyobb kérdés, hogy a felújítás ideje alatt a programokat hol fogják raktározni? Lesznek-e, és ha igen, hol?

Vagyis hol fogunk lakni, hol fogunk élni. Mindenhol, Szombathelyen természetesen. Az elkövetkezendő időszakban leginkább a Fő téren fogunk lakni, hiszen ez egy olyan kulturális köztér, amit az Agora üzemeltet leginkább. De nem maradnak el a szokásos rendezvéyneink sem a Csónakázó-tó környékén, a Szent István parkban, az Emlékmű körül. Július hónap elején lesz a Zöld Szív Fesztivál, melyet az IVS 3 - Csónakázó-tó megújítási projekttel összefonódva szervezünk meg.

Semmiképp sem lesz kevesebb program. A fent említett „játszóhelyek” rendelkezésre állnak, és azokat a hagyományos és vágyott programelemeket mindenképp megvalósítjuk, amik eddig is voltak, sőt talán újakkal is tudunk jelentkezni.

Melyik az a soron következő rendezvény, ami kiemelten fontos lehet a város életében?

Mindenképpen a Szentivánéji Vigasságok most hétvégén. Az azt követő hétvégén a Zöld Szív Fesztivál, ami egy ökokulturális rendezvény, több korosztály, gyermekek, családok, fiatal felnőttek, idősebbek részvételével zajlik majd.

Azt lehet már tudni, hogy jövőre, mikor az átadás megtörténik, akkor milyen programokkal indul majd újra az Agora?

Olyan nagy váratlan dolog nem történik, ezt akár ki is lehet totózni, hiszen jövőre lesz az 50. Savaria Nemzetközi Táncverseny, ami adja magát, hiszen a felújított térben nívós program kell, olyan ami nemzetközi rangot is ad, és úgy gondoltuk, hogy talán ez lehetne a nyitásra a legalkalmasabb. De ne egynapos programnak képzeljük el a nyitást, hanem minimum egy egyhetes programsorozatot a társakkal, országos hálózattal és egyebekkel.

közösség

további frisss

lap tetejére