Hende Csaba: a legjobb befektetés a sportolás!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 21., csütörtök •
Egy hónapja zárt be a Fedett Uszoda, elkezdődött a 14 hónapos munka, július 29-én pedig már az új uszoda és termálfürdő alapkövét is lehelyezik.
Hende Csaba: a legjobb befektetés a sportolás!

A vasi megyeszékhelyen megvalósuló komoly fejlesztések egyike az uszodai beruházás. Ráfér már a Fedett uszodára a modernizáció, hiszen az 1976-ban kezdett építkezés óta immár négy évtized telt el – a többi között erről, valamint az egészségmegőrzés és a sport kapcsolatáról is beszélgettünk a Frisss FM stúdiójában Hende Csaba országgyűlési képviselővel.   

Képviselő Úr! Miért érezték szükségesnek a sportlétesítmény korszerűsítését, illetve bővítését? 
Az Aligátorok sikerei arra ösztönözték az ország és Szombathely döntéshozóit, hogy a társasági adó (TAO) kedvezményrendszerével megtámogatva, a mostani uszodához csatlakozva olyan új sportcentrum létrehozásáról határozzanak, mely méltó otthona lehet a vizes sportok helyi szerelmeseinek. 


A megvalósuló rekonstrukciónak, a megnövekedő vízfelületnek köszönhetően a fedett létesítmény, 33.33 méteres, feszített víztükrű otthona lehet a vízilabda-sportnak. Ez pedig azzal is jár, hogy az úszni járó, vágyó közönség a jövőben már nem lesz korlátozva a vízilabda-meccsek és edzések miatt, tehát nyitvatartási időben zavartalanul tud majd mindenki hódolni az úszásnak.  

Ki fizeti a révészt?
A teljes költséget a magyar állam állja, hiszen kérésemre a kormány 2013 decemberében a költségvetési maradványpénzek elosztásakor úgy döntött, hogy a teljes beruházáshoz szükséges önerőt biztosítja a város számára. A miniszterelnök, a kormány a kérést megértette és odaadta a 800 millió forintot, e emellé vesszük igénybe a szintén az állam által átengedett adóbevételt. Tehát akárcsak a 15 milliárd forintos költségvetéssel épülő Haladás Sportkomplexum, az uszoda-rekonstrukció, az új termálfürdő sem kerül egyetlen fillérűnkbe sem. Ez egy jó üzlet, mert teljes egészében állami beruházásként valósul meg a fejlesztés. A kormány megfinanszírozza, megépül, a város, a szombathelyiek pedig megkapják az új, a felújított létesítményt, mely itt marad és azt innen senki nem viszi majd el.

Miért jó, ha sportolásra költjük az állami pénzeket?
Közismert hogy a Markusovszky kórház belgyógyászati tömbjére közel 15 milliárd forintot költöttünk. Az egészségi állapot és a sport közötti összefüggés vitathatatlan. Ha sportolunk, akkor később betegedünk meg. A legolcsóbb egészségügyi befektetés tehát a megelőzés, ha már megbetegszünk, akkor a kezelés horribilis költséggel jár a gyógyulás.
Ha valaki nem szeretne úszni, az is mozogjon! A Csónakázó-tónál lévő szabadtéri sporteszköz-gyűjtemény, a 14 szakosztálynak otthont adó Haladás Sportkomplexum és a megvalósítandó jégcsarnok is a gyermekeinknek ad lehetőséget az egészségük megóvására. Ha az így megnyert egészséges éveket vetjük össze a gyógykezelés költségeivel, akkor ez a legjobb befektetés. 

Emlékeztető a beruházásról
A projekt keretében felújítják a régi Fedett Uszoda teljes tetőszerkezetét, mert tűzveszélyességi és egyéb szigetelési szempontból is már veszélyessé vált. Ezután a nyílászárók cseréit és ezek külső hőszigetelését is megoldják. Ez a munka október végére elkészül, aztán ideiglenesen kinyit a Fedett Uszoda a fürdő vendégek előtt. 

A felújítási munkával párhuzamosan, az uszoda mögött megkezdődik a teljesen új, 21 méter széles és 33,33 méter hosszú fedett medence építése is. Ennek átadási határideje 2017 nyara. Ez a projekt TAO-forrásból valósul meg. 

A 2,2 milliárd forintos összköltséggel megvalósuló beruházás, a Fedett Uszoda teljes felújítása, a TAO-beruházás után kezdődhet meg. A harmadik ütem, a szaunavilág, a wellness részleg kialakítása pedig a Modern Városok Program keretében valósul meg. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére