Ez a vasi elitklub

SzR-HE • 2015. november 20., péntek •
Megjelent a TOP 100 Vas 2015 exkluzív kiadvány, mely nemcsak meghatározó munkadarabja a közélet, és a gazdaság résztvevőinek, de a megye további 29.900 vállalkozását is arra inspirálja, hogy a vasi elitklub tagja legyen.
Ez a vasi elitklub

Negyedszer adta ki a Vas Népe, a NAV és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a TOP 100 Vas 2015 exkluzív kiadványt. 


A Tóvendéglőben megrendezett csütörtök délutáni eseményen Harangozó Bertalan kormánymegbízott nemcsak gratulált az elitklub tagjainak, de kritikát is megfogalmazott, amikor azt mondta, hogy ,,a vasi bérszínvonal továbbra is számottevően elmarad az országos átlagtól.”  A kormánymegbízott tájékoztatást adott a helyi közigazgatás átalakulásáról, ekkor szólt arról, hogy kedden fogadta el a parlament azt a törvénycsomagot, mellyel a bürokrácia csökkentése érdekében 110 jogszabályt módosítottak a képviselők.  

Ezt követően Puskás Tivadar polgármester a miniszterelnök keddi szombathelyi látogatásának tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.
A város működésének alapja, hogy úgy dolgozzanak a városban és a megyében lévő vállalkozások, hogy hozzájáruljanak a sikeres várossá váláshoz. Az elmúlt időszakban a befizetett iparűzési adó, s így a város GDP-je is 50%-kal nőtt, és ez még nagyobb arányú lesz, a jelenleginél. Ezért lehetséges az, hogy azt mondhattam a miniszterelnöknek, hogy ,,sok minden kell nekünk, de leginkább olyan támogatások, amelyek a felfelé ívelő prosperitásunkat még feljebb viheti – emelte ki a polgármester, majd hozzátette: Szombathelyen már nem beszélhetünk munkanélküliségről, sőt, inkább kevés a munkáskéz. Megállapodtunk arról, hogy lakásépítési programba kezdünk azért, hogy Szombathelyre szívesen jöjjenek az emberek. 


Hende Csaba országgyűlési képviselő jelenlétében a polgármester azt is aláhúzta, hogy a város kiváló megközelítése érdekében tovább kell fejleszteni a közlekedést. Ezért a Szombathely-Kőszeg közötti, illetve a vasvári és a Szombathelytől dél felé menő útszakasz is prioritást élvez. 
Szombathely jövőjét olyanná kell alakítanunk, hogy utódaink azt mondhassák rólunk, hogy nem herdáltuk el a talentumot. Ha összefogunk, akkor Szombathely és Vas megye jövője csodálatosan szép lesz – fejezte be gondolatait a polgármester.  

A VMKIK elnöke, Kovács Vince pedig azt hangsúlyozta, hogy, aki tagja a TOP 100-nak, az tagja az elitklubnak. Ez a száz vállalkozás a 0,3%-a vas megyei vállalkozások összességének, és ez a 100 cég hozta létre a teljes vasi termelés 65%-át.   


Megfelelő információk, megfelelő törvényi környezet, az információk jó felhasználása, az emberi munkaerő és a technológia folyamatos fejlesztése – ezek a legfontosabbak, amelyek ahhoz szükségesek, hogy kiváló vállalkozások jöhessenek létre, és jól is termeljenek – tette hozzá a VMKIK elnöke. 

Kettőszáz milliárd kellett az első, és másfél milliárd forint kellett a vasi toplista századik helyéhez – ezt már Varga Lászlónétól, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósának főigazgatójától tudtuk meg.

A bemutató során az is kiderült, hogy nemcsak küllemében szép, de tartalmilag is hű képet fest ez, a gazdasági elemzésnek is beillő exkluzív kiadvány, melyről örömmel mondta el a főigazgató, hogy a kiadványban szereplő cégek, így a legnagyobb toplistás adózók, a LuK Savaria Kuplunggyártó Kft., a Delphi Hungary Autóalkatrészgyártó Kft., és a BPW-Hungária Kft. is vállalták a nyilvánosságot.

A kiadvány megírta, hogy a TOP 50 vasi vállalkozás osztozik a megyei nyereség 77%-án. Az országos TOP 200-ban 6 vasi cég, a Figyelő szerint az Luk a 36., a Delphi 41., a BPW-Hungária Kft. a 111., az EPCOS a 115., a Linde a 141., az Opel pedig a 148 helyen szerepel. 

A HVG szerint a legjobb 500 vállalkozásban 13 vasi cég szerepel, realizált árbevételük nem kevesebb, mint 803 milliárd forint volt. A vasi Nr. 1. a Luk Savaria Kuplunggyártó Kft., melynek közel 200 milliárd forint volt a 2014. évi nettó árbevétele. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére