A toronyiak is a mindennapi kenyérrel ünnepeltek

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. augusztus 21., vasárnap •
Az állami támogatásokat szorgalmukkal, a munkához való hozzáállásukkal érdemelték ki a toronyiak. A helyi kenyérünnepen jártunk.
A toronyiak is a mindennapi kenyérrel ünnepeltek

Roma kulturális fesztivállal kiegészítve immár második alkalommal rendezték meg az augusztus 20-i, toronyi kenyérünnepet. Szombat reggel 8 órától egészen vasárnap hajnalig számos helyi, illetve helyi kötődésű személy, valamint együttes szórakoztatta a falu lakóit. Reggel a toronyi Boglya Népzenei Együttes zenés ébresztőjével indult a nap, ugyanekkor kezdődött meg a sportpályán a Toronyi Kenyér Kupa meghívásos kispályás focikupa.


Déltől a művelődési ház mögötti rendezvénytéren folytatódtak az események, ekkor a gulyásfőző verseny, majd a Ferrum Színházi Társulás Kocsonya Mihály házassága című mulatságos színpadi játékát mutatta be. Aztán a helyi Szamóca Színház Csipi-Csupi bábszínháza című zenés mesejátékával folytatódott a program.
Öt órától F. J. R. roma zenészé lett a színpad, majd fél hattól a Vassurányi Dalkör és a Perenyei Férfi Népdalkör produkcióját láthatta a közönség.


Hat órakor kezdődött az ünnepi műsor, az új kenyér megáldásával, közreműködött a húsz éves Toronyi Aranypatak Asszonykórus. Ünnepi köszöntőt dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő mondott. 
A magyarok a honfoglaláskor, 896-ban lovas nomád népként érkeztek a Kárpát-medencébe. A magyar volt az egyetlen nép, amely képes volt a megmaradásra, mert államot alapított, mert kereszténnyé vált. Szent István király szilárd alapokra építette a magyar államot. Istvánnak köszönhetjük, hogy több mint ezer éve magyarul, tiszta szívvel köszönthetjük egymást. Hiába volt itt oszmán, török, osztrák, a német és a szovjet elnyomás, a magyar nép mindvégig hű maradt az alapokhoz, a korábbi birodalmak pedig egytől-egyig széthullottak. A magyarság születésnapja ez a nap, mely egyben a mi közös születésnapunk is. A mindennapi kenyérrel ünnepeljük a magyarság születésnapját – fogalmazott a volt honvédelmi miniszter. 


Az országgyűlési képviselő a 2014-es választások óta véghezvitt toronyi fejlesztésekről, így a 20 milliós csatornafejlesztés, az autóvásárlásról, a több mint 8 millió forintos, a Rohonci és a Temető utca felújításáról, a Start munkaprogramba bekapcsolandó 17 közfoglalkoztatottról is beszélt.

Ezeket az állami támogatásokat pedig szorgalmukkal, a munkához való hozzáállásukkal érdemelték ki – emelte ki Hende Csaba. 
Ezt követően Kovács György toronyi polgármester, illetve Vidos László, a Toronyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének beszéde következett, aztán átadták a "Toronyért", illetve a "Jó tanuló, jó sportoló" díjakat is.


Este hét órakor a Dabas Energy Dance Team toronyi Virgonc csapatának bemutatóján szórakozhatott a nagyérdemű, aztán kihirdették a főzőverseny és a focikupa eredményét, majd tombolasorsolás következett.
Nyolc órakor lépett színpadra élő műsorával a Váradi Roma Café, kilenckor pedig megkezdődött az utcabál, a zenéről Horváth Percsák Sándor és zenekara, valamint a toronyi Standi István és zenésztársa, Vili gondoskodott, a műsorvezető Fazekas Gábor önkormányzati képviselő volt.


A programok alatt autentikus roma ételeket készített Lancsák Károly mesterszakács. Emellett kézműves vásár, ugrálóvár, óriás csúszda, rodeó bika verseny, csillámtetoválás, játékos családi játszóház, valamint véradás is várta a kilátogatókat.
A tombolasorsolásra magánszemélyektől, vállalkozásoktól és civil szervezetektől várták a felajánlásokat. A befolyó bevételt a Gazdag Gyula Általános Iskola tanulóinak szabadidős tevékenységére fordítják.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére