A toronyi kenyér megérett a hungarikummá válásra!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. augusztus 20., vasárnap •
Szombaton kenyérünnepet tartottak a toronyiak. A kenyérszentelést mi is megörökítettük, és újra megállapíthattuk, hogy nagyon finom a toronyi kenyér.
A toronyi kenyér megérett a hungarikummá válásra!

Szombat reggel ezúttal is a Boglya Népzenei Együttes ébresztette a toronyiakat. 9 órától délig fél óránként indult a DOTTO vonat a művelődési ház elől, amivel ingyen lehetett körbejárni a települést.
A gulyásfőző versenyt a rendezvénytéren, a színpadi programokat pedig a hatalmas sátor alatt tartották. Délután elsőként Nagy Jonathan bűvész szórakoztatta a közönséget, majd a Szamóca Színház zenés mesejátékát nézhették meg az érdeklődők. Ezután a PRO-ART táncstúdió tartott bemutatót, majd a Szökős Néptáncegyüttes lépett színpadra.

Az ünnepi program késő délután köszöntőkkel folytatódott. Elsőként dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a toronyi kenyeret ünnepeljük az Államalapítás alkalmából.
Születésnap csak egyszer van az évben, de enni minden nap kell és a mindennapi kenyér alapfeltétele az életünknek. A kenyérért verejtékkel dolgozunk, és megosztjuk mindazokkal, akik rászorulnak. Isten éltesse a toronyi pékeket és a toronyi kenyeret eladó hölgyeket.

A toronyi kenyér olyan, mint a tokaji bor, megérett a hungarikummá válásra. Örülök annak, hogy idén is biztonságban, békességben elfogyaszthatjuk az új kenyeret – fogalmazott a több száz toronyi ünneplő előtt Hende Csaba. 

Ezután az iszlám szélsőségesek által végrehajtott barcelonai és a turkui terrorcselekmények áldozataira emlékezett és felhívta a figyelmet a magyar kormány követendő politikájára.

Nálunk szerencsére nincsenek ilyen terrorcselekmények, mert nem engedtük be a szélsőségeseket és továbbra is el kell zárkózni a befogadásuktól. Akik ellenezték a kerítés felépítését és a déli határ oltalmát, azoknak üzenem, hogy ne játszanak az élettel, a gyerekeink és unokáink életével – tette hozzá a politikus, aki azt is hozzátette, hogy olyan emelkedett ország polgáraiként ünnepelhetjük a toronyi kenyeret, melyben alig van infláció, ahol, aki dolgozni akar, az el tud helyezkedni és pénzt kereshet. 

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke az átkeresztelt falunapi kezdeményezést, vagyis a toronyi kenyérünnepet, mint első megyei értéket dícsérte, majd azt mondta, hogy ,,Adja Isten, hogy minél tovább legyen a fő táplálékunk a toronyi kenyér”. 

Kovács György, Torony polgármestere köszöntője elején örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számban megjelentek az ünnepen. 
Mindannyian tudjuk, hogy a toronyi kenyér ma már az egész országban viszi településünk jó hírét. Mi pedig már egy egész programsorozatot építettünk kenyérünnepünk köré. A magyar nép a kenyérben Isten adományát tisztelte. Mi, toronyiak is részesei vagyunk az ezeréves államnak, de felelősségünk is van hazánk sorsának jobbra fordítása érdekében. A mi közösségünk, életünk fontos részét, a kenyeret ünnepeljük, ahol a kerek egész forma a toronyi embereket szimbolizálja – hangsúlyozta a településvezető, aki ezután a községben történt fejlesztésekről adott képet. 

Kézzel fogható eredmény az új játszótér, a játszótéri elemek bővítése. Köszönetet mondok a helyieknek a különböző szakmunkák elvégzéséért. A játszótér bővítése folytatódhat, hiszen a helyi roma nemzetiségi önkormányzat 500 ezer forintos felajánlást tett. A tombolából beérkezett bevételeket is a játszótérre, annak bekerítésére, illetve ott felállítandó mellékhelysiégekre fordítjuk. Hende Csaba országgyűlési képviselő hathatós közreműködése eredményeként utcák, vízelevezető-rendszerek felújítása, tereprendezés, őshonos gyümölcsfák telepítése történhetett, illetve történhet meg. 5 milliót kaptunk a foglalkoztatási program megvalósítása érdekében, de a betonelemgyártó üzem létrehozására is támogatást kapunk, hiszen a tervek szerint betonelemeket gyárthatnak az itt élő közmunkások - tette hozzá a polgármester. 

Ezután zenep műsor, majd a Toronyi Aranypatak Asszonykórus műsora, aztán a Dabas Energy Dance Team toronyi Virgonc csapata és a Fit Family bemutatója következett. A főzőverseny eredményhirdetése után tombolasorsolás okozott örömet a szerencséseknek. 

Az ünnepi program főtisztelendő Brenner József nyugalmazott püspöki helynök hozzászólásával folytatódott. 
Jézus Krisztus is a kenyeret és a bort jelölte mega legfontosabb tápláléknak – mondta, majd megáldotta és felszentelte a kenyeret. 

Este a Rock and Dili Show Pleszkán Écska és Mr. Firehand szórakoztatta a nagyérdeműt, majd Éder Gabee lépett a színpadra, aztán utcabál kezdődött, ahol a hajnalig tartó jó hangulatról a Horváth Gipsy Band gondoskodott.
A rendezvény ideje alatt a gyerekek figyelmét és mozgásigényét játszóház, aszfaltrajz verseny, arcfestés, csillámtetoválás, óriás csúszda és ugrálóvár kötötte le.
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére