A múltba oltott jövő, amit csak nagyon kevesen láthatnak: Észak-Korea és Phenjan

NagyRobert/CNN.com - Fotó: Raphael Olivier • 2016. augusztus 22., hétfő •
Az elzárt ország tele van meglepetésekkel.
A múltba oltott jövő, amit csak nagyon kevesen láthatnak: Észak-Korea és Phenjan

A francia fotós, Raphael Olivier rendszeresen utazik és ezekről rendszeresen készít vizuális élménybeszámolókat. Két munka közt szívesen beleveti magát a rendezetlen kínai betondzsungelekbe, bejárja a kihalt szellemvárosokat, de legutóbb egy építészeti túrán járt Észak-Koreában a pekingi székhelyű Koryo Tours jóvoltából.

A megszokott helyszínek mellett (nagy műemlékek és impozáns katonai területek) ezúttal olyan helyekre is elvitték az embereket, amiket máskor gondosan kitiltanak még a híradásokból is, így eljutottak egy jégpályára, megnéztek egy mozi házat, egy bowlingpályát és egy szaunát is.

Az egész a két véglet elegye, ahol a futurisztikus épületek éles kontrasztot adnak a szocreál építészet remekeivel, a teljesen szögletes és teljesen jellegtelen tömbházakkal, amiknek egyetlen funkciója az, hogy minél több embert lehessen bezsúfolni a lehető legminimálisabb komfortfokozat mellett.

A Phenjani Nemzetközi Mozi Ház egy gigantikus csarnok amiben több vetítőterem is van, a legnagyobb 3000 ülőhelyes, amit enyhén megalománnak érzünk.

 

Az épület jobbára üresen áll, csak nagy alkalmakkor használják, mint például a két évente megrendezésre kerülő Phenjani Nemzetközi Filmfesztiválkor.

A Rjugjong Hotel talán Phenjan egyik legemblematikusabb épülete, 330 méterrel magasodik a város fölé, amit az űrhajó forma tesz még bizarabbá.

A Phenjani metró a világ egyik legmélyebben fekvő metróhálózata, a lejárata nagyon meredek és mint az ilyeneket általában, ezt is óvóhelyként használják, illetve használnák baj esetén.

A Changgwang-won Egészség Komplexum és az egyik legnagyobb medencéje látható a képen. Az épületben szaunák, fürdők, masszázs szobák és fodrászüzletek is vannak. 1981-ben adták át és bemutatja az észak-koreai építészet letisztult modern vonásait, vagyis, hogy még a plafont is lehet csempézni...

Ez pedig az egyik öltöző az egyik privát szaunánál. A zöld fal és a fekete padló annyira elegáns, mint egy nyilvános vizelde.

Még mindig a Changgwang-won Egészség Komplexumban vagyunk, ez a fodrászat a maga ívelt szobájával, virágmintás tapétájával és nyomtatot mintás padlójával...

Ez is Changgwang-won Egészség Komplexum, illetve annak az átrium része. A kör alakú épület betonból készült, szocialista modernista stílusban, a háttérben a Műjégpálya és a Rjugjong Hotel teteje látható.

A Munkáspárt Alapításának emlékműve a következő megálló, ez 1995-ben lett kész, nyers gránitból áll és az erőt, a küzdelmet és durvaságot szimbolizálja, többek közt.

A Két Nővér nevű emlékmű Phenjan határában található. A két nő a két Koreát és az újraegyesítés vágyát szimbolizálja, persze, hogy ez is tömör gránitból van.

Phenjani Sportok Falva, ami valójában egy utca, amit a sportnak szenteltek, több stadion és csarnok található itt, például taekwondonak, úszásnak, tollaslabdának, focinak vagy a birkózásnak.

A Felüljáró a modernista építészet egy kis darabja, egy rövid megálló a turistáknak, akik a demilitarizált zónába akarnak menni. Általában üres, a forgalom kicsi, de ez a rózsaszín épület már messziről virít a pusztában.

A Phenjani Műjégpálya 1982-ben lett kész, szóval már nagyon retró, ennek ellenére elég futurisztikus a kinézete.

Ugyanaz belülről, a látogatók több szinten tehetik próbára a korcsolyatudásuk, meleg, harmonizáló színekkel.

A Phenjani Központi Ifjúsági Ház egy többfunkciós épület, ahol a fiatalok zenélhetnek, táncolhatnak, színészkedhetnek és még sok más dolgot megtanulhatnak, egyébként meg baromi nagy az egész.

Egy épület Phenjan központjában, szürke és minimalista, látszik rajt, hogy még az oroszok segédkeztek a megépítésében a koreai háború után.

A Koryo Hotel Phenjan legismertebb szállodája. Az extravagáns 45 emeletes ikertonyainak a tetején két forgó étterem van 140 méterrel a város felett, igaz, csak az egyik van nyitva, íme ilyen a kilátás a bezárta, naplemente után:

Arany Utcácska Bowling Sikátor, már a neve is beszédes ennek az épületnek és azon ritka helyek egyike, ahol a külföldiek nyugodt és barátságos környezetben találkozhatnak a helyiekkel.

Ilyen a kilátás a Juche-toronyból Kelet-Phenjanra. Szembetűnő, hogy a város ezen része mentes minden vizuális szennyezéstől, vagyis egy kaptafára készült minden.

Lakóépület Phenjanban, amit kerekdedre építettek, a masszív pisztácia zöld falak egyhangúságát egy kis lazac rózsaszínnel igyekeztek megtörni, egyébként ez a színösszeállítás az egész világon elég elterjedtnek számít.

Ez a Phenjani Nagyszínház, ahol épp az Észak-koreai Forradalmi Opera társulata tart előadást. Az épület maga egyedülálló keveréke a szocialista modernista és a tradicionális koreai építészetnek.


 

közösség

további frisss

lap tetejére