Tüskevár - 7 év után érnek révbe Tutajosék

HÁ • 2012. augusztus 03., péntek •
Augusztus 2-án tartották a Tüskevár ősbemutatóját, a mozikban pedig szeptember 20-ától láthatjuk az 1967-es film remake-jét. Mivel a produkció készítői állami támogatás nélkül, magánbefektetői kölcsönből fedezték a kiadásokat, csak hét év alatt lett kész.

A film jeleneteit az eredeti helyszínen, a Kis-Balatonnál, Csongrádon és környékén, valamint a tiszai árterekben vették fel. Ellentétben az eredeti filmmel, amelyet a Csepel-sziget legdélebbi részén, Tasnál forgattak.

Haumann Péter, Détár Enikő, Rékasi Károly, Szacsvay László, Eperjes Károly, Molnár Piroska,
Hirtling István, Nagy Enikő és Pogány Judit a főbb szerepekben

A 67-es filmben Tutajost alakító Seregi Zoltán nem tűnik túl izgatottnak a filmet illetően. "Gyakran előfordul, hogy egy-egy régi filmet felújítanak. Ezzel együtt nem gondolom, hogy a Tüskevárat újra kellett volna forgatni. Én magam a Téli berek című, ugyancsak Fekete István regény forgatókönyvét készítettem el, egyelőre még nincs anyagi fedezete a forgatásnak." - nyilatkozta az egykori gyerekszínész, aki jelenleg a Békés Megyei Jókai Színház rendezője, és a Színitanház vezetője.

Seregi Zoltán 'Tutajos' 44 év után (Fotó: kulturpart.hu)

A főleg magánpénzekből készülő remake hosszú ideig porosodott a fiókban, majd tavaly februárban már csupán tízmillió forintra volt szükség, hogy az utolsó simításokat is el lehessen végezni. Hét év után aztán a közeljövőben a nagyközönség számára is elérhető lesz a könyvadaptáció, amelynek főszereplői a Matula bácsit alakító Kovács Lajos, valamint a Tutajost megformáló, a forgatás idején 14 éves Nagy Marcell. A Sorstalanság Köves Gyurijaként országos ismertséget szerző fiatalember is csak mostanában fogja látni magát először, hogyan nézett ki akkoriban, hogyan dolgozott hét évvel ezelőtt.

(Fotó: origofilmklub.hu)

Marcell jelenleg operatőrnek tanul, miközben a fotózással is kacérkodik. A színészettel viszont teljesen leszámolt már. A fiú nem hiszi, hogy a film hatására újrakezdené a színészi pályát, mert a filmezés képi része jobban érdekli. Marcell szülei egyébként rendesen gondoskodtak korábbi gázsijairól. A Pál utcai fiúkban játszott szerepéért kapott pénzt eltették, mint ahogy a Sorstalanságért adott apanázst is, sőt a Tüskevár bére is felhasználásra vár még, bár nem kapta még meg az összes részletet.

A 44 éves Tüskevár egy mozzanata (Fotó: szentkoronaradio.hu)

A film rendezője, Balogh György reménykedik abban, hogy jó lesz az alkotás fogadtatása, és elárulta, hogy ezerkétszázötven tanár már látta a filmet. "Mondhatom, nekik tetszett!" A rendező egyébként azzal is viccelődött, hogy nem érheti őket az a vád, hogy csak pazarolták az előfizetők pénzét, ugyanis - bár sokszor kértek, de - sosem kaptak állami támogatást.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére