Youtuberektől és Bálint gazdától tanult a kertrajongó kiskamasz

Haitzmann Ágnes • 2020. augusztus 05., szerda •
A boldogság a kertben terem – vallja ifjú interjúalanyunk. Egy éve még üres volt a telek, és gaztenger terült el Horváth Bálint családjának háza helyén, most pedig a Szombathely legszebb kertje versenyt is megnyerte az azóta kialakított virágos udvarral. Otthonában kerestük fel a Rádió1 és a Frisss.hu játékának első helyezettjét, hogy kiderítsük, honnan ez a megszállottság egy 14 éves ifjú kertészben.
Youtuberektől és Bálint gazdától tanult a kertrajongó kiskamasz

Gyönyörű a fű. Kipróbáltad már az új akkus fűnyírót, amit a versenyen nyertél?

Igen, szombaton már azt használtam.

Mesélj a győztes kertről!

Amikor épült a házunk,  már akkor elkezdtem gondolkozni azon, hogy hol mi legyen az előkertben. Figyeltem a fekvést, hogy melyik növénynek hol lesz jó helye. Itt, a déli oldalon szinte minden virág új, a kedvencem a bugás hortenzia. A régi kertemből is kimenekítettük a virágokat… volt egy kis területünk, és oda jártam ki hetente a növényeket gondozni. Az ottani üvegházban szoktak egyébként áttelelni a mediterrán növényeim.

Hogyan választottad ki a virágokat, amelyeket itt ültettél el? Szabadkezet kaptál?

Azért volt beleszólása Anyának is, kikértem a véleményét. Ő a virágok színe alapján választott, és még annyit kért tőlem, hogy legyenek színes levelű növények is. Tavasszal ültettünk egy selyemmirtuszt, nagyon szép, pink virága lenne, de sajnos idén nem virágzott, talán majd jövőre! Úgy voltam vele, hogy elég, ha idén begyökeresedik. Itt, elöl mindent a zsebpénzemből vettem. Ha valamilyen alkalomból kapok pénzt, mindig növényekre költöm. Drága mulatság, de nem sajnálom.

Mi volt a koncepciód a kerttel kapcsolatban?

Szerettem volna olyan kertet, ahol mindig virágzik valami. Elöl a kert egy részét lekavicsoztuk. A kavics tetszik, és illik a mediterrán sarokba, ahol kínai selyemmirtusz, kínai kenderpálma, árvalányhaj, tűzeső és yuccák találhatóak. A sövény pedig korallberkenye, amit én ültettem tavasszal. A teraszon több éves leanderek vannak, onnan hoztam még, ahol először laktunk, és minden házba költöztek velünk. Aztán itt van ez a jázmin, amit az Örökzöldből mentettem, és nagyon meghálálta, mert óriási lett. Az a pálma pedig magról lett nevelve.

Mi minden van itt, az északi oldalon?

Többféle rhododendron, azáleák, van köztük lombhullató is. Aztán japán juhar, hunyor, vízi fukszia, a kerítés mentén pedig kánnavirágok. Szeretik a napfényt, a sok vizet, meg a tápanyagot. Ők kivételesen műtrágyát is kapnak, mivel egynyáriak, és így lesznek igazán szépek. A hátsó kert nem is lett annyira megtervezve, sokat rögtönöztem. Mindent úgy ültettem, hogy ástam egy gödröt, és az aljába raktam jó minőségű virágföldet, így adtam meg nekik a kezdő löketet.

Eddig a kertbemutató… de honnan van a virágok szeretete?

Varjúhájat ültettem életemben először a mamámmal, és utána kedveltem meg az egészet. Sokszor néztem, hogyan csinálja, és miután én is belefogtam, rájöttem, hogy a növény meghálálja a gondoskodást. Ha találtam valamit, hazavittem, próbáltam megtartani, utánanéztem a teendőknek, és egyre jobban megszerettem a kertészkedést.

A virágos évelők a kedvenceid?

Igen, mert lehet bennük gyönyörködni, és arra törekszem, hogy miután elnyílik, szép maradjon a levelével is. Télen-nyáron kint vagyok a kertben, a karantén alatt is mindennap siettem ki dolgozni. Nem tartok szünetet. A gyümölcsfák, a veteményes nem érdekel, az nem én vagyok. Egyetlen tő paradicsomom van, de az is csak azért, mert kaptam.

Hogyan lettél megszállott?

Mindig láttam az újdonságokat, hajtott a tudásvágy, és nagyon tetszett, amikor újabb és újabb fajtákat ismertem meg. Az első bougainvilleát, másnéven murvafürtöt, egyszer a karneválon kaptam, de sajnos már nincs meg. Ő volt a legelső bougainvilleám, amit ki is nyírtam. De ezenkívül is akadt már pár áldozat…

Van példaképed?

Igen, az első a nagymamám volt, aztán van egy angol youtuber is. Praktikákat lesek el tőle, a bugás hortenzia metszését is tőle tanultam. Érdekes, hogy azokkal a növényekkel, amelyeket nála látok a videóban, csak három-négy év múlva találkozom itthon. És hát természetesen a Bálint gazda… nagyon szomorú voltam, amikor meghallottam, hogy meghalt. Mindig olvastam a blogját, amiben a fia segített neki. A rózsametszést tőle tanultam. Van egy büszkeségem: a dédipapáé volt ez a rózsatő, ami már ötvenéves. Mindig vissza van ifjítva picire, így megmarad. Pedig már négyszer volt átültetve. Van egy magyar youtuber is, McMenemy Márk, ő szokta mondani, hogy a boldogság a kertben terem, és tényleg! Szeretek kertészetekbe is járni, ott is kérdezgetem az eladókat. A Herényi Virágútra is mindig kimegyek, és nagyon sajnáltam, hogy idén elmaradt. Ha  vásárolok, nemcsak azt nézem meg, hogy az adott növény szép-e, hanem azt is, hogy van-e rajta kártevő, milyen a gyökérzete, mennyire erős, nincs-e legyengülve. Orchideáknál tapasztaltam, hogy olyan növényt virágoztatnak meg, ami még gyenge. Hazavisszük, és tönkremegy

.

Mennyi időt töltesz a kertben?

Mindennap sok időt töltök a kertben, és sok munkám is van benne. Nagyon szerettem volna megmutatni másoknak, ezért neveztünk be a versenyre. De szeretem a szobanövényeket is, főleg az orchideákat. Legutóbb pedig egy szobai futókát vettem az örökzöldes utalványon, amit nyertem.

És mik a távolabbi terveid?

Nyolcadikos leszek a Bercsényiben. Később mindenképpen a kertészkedéssel szeretnék foglalkozni, de még nem tudom, hogy hol. Valószínűleg előbb gimibe megyek, és csak utána tanulom ki ezt a szakmát. De az irány biztos!
 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére