Vas megyében drágultak az albérletek

• 2021. szeptember 12., vasárnap •
Sosem voltak olcsók az albérletek hazánkban. Sok esetben egy átlagos albérletért havonta 100 ezer forint feletti összeget kell letenniük a lakásokat bérlőknek. Ráadásul ami Vas megyét illeti, tavaly óta még feljebb léptek az árak. Vajon melyik városban mennyivel kell mélyebben a zsebbe nyúlni?
Vas megyében drágultak az albérletek

Csaknem 30%-kal drágábbak a Vas megyei albérletárak

Az ingatlannet.hu Vas megyén belül két város – Szombathely és Sárvár – albérletpiaci árainak változását vette górcső alá. Az ingatlanhirdető és -kereső portál egészen 2020 januárjától 2021 augusztusáig elemezte a két városra vonatkozó statisztikai adatokat, melyek szerint drágultak a kiadó lakások.

Tavaly januárban Szombathelyen valamivel 2000 forint alatt volt az albérletek átlagos négyzetméterára, idén augusztusban azonban ez már 2500 forintra duzzadt. Ez azt jelenti, hogy egy 50 m2 alapterületű lakás átlag bérleti díja 25 ezer forinttal, 125 ezer forintra emelkedett.

Sárváron is növekedtek az albérleti díjak, azonban itt május óta már csökkenésnek lehetünk tanúi. A 2020 eleji 1400 Ft/m2-es átlagár az idei tavaszra egészen 2500 Ft/m2 felé kúszott, azt követően viszont esésnek indult. Ennek eredményeképpen a sárvári albérletek átlagára 1800 Ft/m2 lett, ami a korábbi példában vett 50 m2 alapterületű lakás esetében havi 90 ezer forinttal egyezik meg.

Máshol is jelentősen emelkedtek az albérletárak?

Szombathely szomszédos megyeszékhelyein is magasabbak az albérleti díjak most, mint egy évvel ezelőtt. A drágulás mértéke azonban jóval kisebb. A Győrben, Veszprémben és Zalaegerszegen kiadásra kínált lakások átlagára tavaly januárról idén augusztusra 5-20% között csökkent. Győrben és Veszprémben így az idei nyár végén 2500 Ft/m2-es, Zalaegerszegen pedig 1400 Ft/m2-es átlag kínálati áron lehetett lakást kivenni.
Persze hazánkban voltak olyan megyeszékhelyek is, ahol tavaly óta ereszkednek a bérleti díjak. Közülük kiemelkedő Budapest. Míg 2020 januárjában a fővárosi albérletek átlagára 3700 forint volt, addig 2021 augusztusában már „csak” 3300 forint.

Csak ezután jön a java!

Az ősztől még nagyobb ütemben emelkedhetnek az albérletárak – főként a nagyobb egyetemi városokban. Ennek egyik oka a turizmus élénkülése, másrészt pedig a koronavírus negyedik hullámának megjelenése. Bár a szeptemberi iskolakezdés már megerősítette az albérletpiacot, további drágulásra számíthatunk. Annak ellenére, hogy a keresleti árszint mélyponton van, a tulajdonosok nem csökkentenek az árakon. Ez, illetve az, hogy az eddigi egyhavi kaució helyett két havi kauciót kérnek el, a trendforduló eljövetelét vetíti elő.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére