Van más módszer! – Koronavírusteszt gyorsan, megbízhatóan

szponzorált tartalom (x) • 2020. október 01., csütörtök •
Ezrével kéri a hatóság, és kéri a lakosság is a PCR teszteket országszerte, hiszen ahogy terjed az új típusú koronavírus, úgy nő az igény a fertőzés kiszűrésére. Egyre hosszabb a várólista, miközben a mintavétellel és azok kiértékelésével foglalkozó laborok már csak több, akár 5-7 napos határidővel vállalják az eredmény kiadását. Van más módszer – hívja fel a figyelmet az egyik országos lefedettséggel rendelkező egészségügyi, labordiagnosztikai szolgáltató. Dr. Sipos Sándor, a Corden International Kft. ügyvezetője arról beszélt a Frisss.hu-nak, hogy akinek nem hatósági célból van szüksége a koronavírus-vizsgálat eredményére, az más, több szempontból előnyösebb utat is választhat.
Van más módszer! – Koronavírusteszt gyorsan, megbízhatóan

Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van valamilyen alternatív megoldásra, amellyel elkerülhető a hosszas várakozás a mintavétel és az eredmény kézhezvétele előtt, ugyanakkor szintén használható válaszokat kapunk. Egész egyszerűen nem lesz elegendő kapacitás, hogy annyi PCR tesztet végezzünk, amennyire igény van. Egy új vizsgálati módszert kezdtünk alkalmazni szeptembertől, az IgM vizsgálatot, amelynek számos előnye van, és egyfajta alternatívaként szolgál a PCR-ek mellett – fogalmazott lapunknak az ügyvezető.

Hogyan zajlik ez a vizsgálat, és mit tudhatunk meg az eredményből?

Az IgM szerológiai vizsgálat arra alkalmas, hogy teljes vérből kimutassuk – a fertőzés utáni nyolcadik naptól kezdődően – a vírusfertőzést. Érdemes tudni, hogy ez a módszer az immunreakció detektálására való. Tény, hogy a PCR teszt már a fertőzés harmadik-negyedik napjától kezdődően képes a vírus kimutatására, ám eközben az eredményre öt-hét napot is várni kell. Az IgM teszt ennél jóval gyorsabb.

Milyen várakozási idővel kell számolnia annak, aki ezt választja?

Ez az egyik legfontosabb előnye: a levett vért alig fél óra alatt ki lehet értékelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ország különböző pontjain működő mintavételi partnereink által még aznap Budapestre küldött vérmintákból a vér levételétől számított 24 órán belül eredménnyel szolgálunk.

 

Mennyire megbízható ez a módszer?

Le kell szögezni, hogy ez a vérvizsgálat már messze nem azt az alacsony megbízhatóságot mutatja, mint a korábbi, ujjbegyből vett vérmintával dolgozó gyorstesztek. Amíg azok durván 50 százalékban szolgáltak valós eredménnyel, addig az azóta kifejlesztett, rendkívül szenzitív teszt 85-90 százalékban, bizonyos idő után pedig 100 százalékban ad valós választ. Hozzá kell tenni, hogy amíg a PCR tesztek esetében a mintavétel esetleges hibáiból adódóan fals negatív eredmény is születhet – gondoljunk csak arra, mennyire precízen kell az orrból és a garatból törléssel mintát venni –, addig ennél a módszernél ez a kockázat nem áll fenn, lévén, hogy vénás vérvételről van szó.

A PCR tesztek esetében hatósági árat alkalmaznak a szolgáltatók, az 19500 forintba kerül. Ez a vizsgálat olcsóbban elvégeztethető?

Jelentősen olcsóbb, most 5900 forintos áron tesszük elérhetővé a lakosság számára.

Ki mindenkinek ajánlható az IgM teszt?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyan nem fogadja el az eredményét, ha azonban nem hatósági kérésre végeztetünk tesztet, akkor nagyon hasznos lehet cégek, gyárak, ügyfelekkel foglalkozó vállalkozások számára, amikor a működés fenntartása érdekében több személlyel kapcsolatban van igény nagyon gyors válaszra. Ráadásul az IgM által a folyamatos szűrés elérése is biztosítható. A szolgáltatás országszerte minden olyan magán vérvételi ponton elérhető, amely számára a Corden nyújtja a laborhátteret, a lista a cég honlapján elérhető, időpontfoglalási lehetőséggel együtt.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére