Ünnep Toronyban: 140 éves a felújított templom

• 2021. május 17., hétfő •
Nemcsak a toronyiaknak, hanem a bucsuiaknak, a dozmatiaknak és a séieknek is nagy ünnep volt vasárnap: megépítésének 140. évfordulója és felújítása alkalmából megáldották a település templomát.
Ünnep Toronyban: 140 éves a felújított templom

Perger Gyula plébános arról beszélt, hogy 1880-ban a falubeli hívek maguk kezdeményezték az akkori megyéspüspöknél a templom felállítását. Nem kellett sokat várniuk, és 1881. május 8-án liturgikus berendezésével együtt elkészült a templom Brenner János megyei építész tervei alapján. A hívek akkor nyilatkozatot tettek arról, hogy gondját viselik az épületnek, fenntartják és tatarozzák.

A plébános kitért rá: ez a ragaszkodás azóta is érezhető Toronyban.

- Pályázatok révén, a Püspöki Hivatal támogatásából, a helyi önkormányzat forrásaiból, valamint a hívek adományaiból először a templomkeresztet tudtuk megerősíteni,

majd a harangjáték beszerelésére, a tető megújítására, a külső színezésre, majd a belső festésre is sor kerülhetett - részletezte Perger Gyula atya. Hozzátette, kerítés épült, és a plébániaház is megújulhatott. Sőt, 2020-ban bővíteni kellett a templom belső terét, kicserélték a padlót, fűtést korszerűsítettek, az udvaron pedig emlékművet emeltek.

A plébános köszönetet mondott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek is, aki nemcsak a pályázatok sikerességéhez járult hozzá hosszú idő óta, hanem ez alkalomból újabb támogatásról hozott jó hírt a közösségnek. 15 millió forintnyi állami forrásból folytatódhat a térkövezés, és keresztúti stációkat is el tudnak helyezni az udvar északi oldalán.

Az ünnepi szentmisén dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a kibővített és megújult toronyi templomot.

Képek: Facebook

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére