Új „látványosság” az aluljáróban

• 2022. május 28., szombat •
Málladozó, színüket vesztett csempekockák, bezárt kávézó, kukatárolásra használt egykori telefonfülkék, árva rendőrségi segélyhívó és újságosfülke fogadja a Szombathely egyetlen aluljáróján átkelő polgárokat. Sőt, újabb „látványosságként” nagyfelületű tócsák növelik az „élményt”. Utóbbi miatt számos megkeresését kaptunk, nem véletlen az sem, hogy más fórumokon is téma lett a jobb sorsra érdemes Szent Márton utcai- Hunyadi utcai - Thököly utcai gyalogos aluljáró.
Új „látványosság” az aluljáróban

Az elmúlt hetekben több olvasónk is jelezte, hogy áldatlan állapotok uralkodnak errefelé. Eső ugyan alig esett az előző időszakban, az aluljáróban mégis csak pocsolyákat gondosan kerülgetve lehet közlekedni. Hogy honnan jön, azt senki nem tudja, de tény, hogy az amúgy is lepusztult környezetben néhol bokáig ér a víz. Tudomásunk szerint többen próbálkoztak illetékeseket találni a probléma orvoslására, ám mindhiába. Sem a SZOMTÁV, sem a VASIVÍZ, sem a SZOVA nem érzi magát illetékesnek az ügyben...  Információink szerint a városháza Városüzemeltetési Osztályára testálta az ügy kivizsgálását, aproblémák okainak feltárását és a megoldásra tett javaslat kidolgozását. Kérdés persze – ismerve a hivatalok bürokratikus, nem túl gyors ügyintézését-, hogy mikor lesz kézzelfogható eredmény.

Addig is békésen hömpölyög a víz, a járókelők között akár egy vidám akadályversenyt lehetne meghirdetni. Aki meg nem akar kerülgetni, az húzzon gumicsizmát, az amúgy is divat lett mostanában. Mint egyik képünkön látható alighanem unatkozó gyermekek már „hasznosították” a pocsolyákat, ha úgy tetszik profilt és értelmet adtak a tócsáknak, ugyanis papírhajókat hajtogattak s bocsátottak vízre…

 A szebb napokat látott, az 1980-as évek elején épített aluljárót egyébiránt 2014-ben újították fel. Akkor kicserélték a lámpatesteket, energiatakarékos világítást szereltek fel, eltüntették a mozaikfelületekről a graffitiket és térfigyelő kamerákat helyeztek el.

Látva a mostani helyzetet egy dolog biztos. A vízbeszivárgás megszüntetése – akárhonnan jön is a víz - nem várhat tovább. Ám ezzel az egész földalatti tér tisztességes és a városhoz méltó állapota nem oldódik meg. E sorok írója jól emlékszik még arra, hogy milyen lüktető élet volt itt egykoron. A Diana cukrászda szinte mindig telt házzal üzemelt, a népszerű újságosnál – piacra menet, Fő térre jövet – nem csak vásároltak, hanem beszélgettek is az emberek. A telefonfülkék pedig mindig foglaltak voltak. Jó - mondhatja erre az olvasó-, de ma már mindenkinek a zsebében ott lapul a mobiltelefon, s újságot is lehet bárhol venni. Mindez igaz, de a városvezetés dolga lenne más ügyek mellett, hogy megoldást találjon az aluljáró tisztességes kinézetére, esetleg új funkciókkal való megújítására. Egyelőre persze a vízfolyásnak kellene gátat szabni, belátható időn belül. Nem hinnénk, hogy ez olyan nagy kunszt lenne… 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére