Új értelmet nyer végre az Aldi-körforgalom - összekötik a Körmendi utat a Jáki úttal

há • 2021. október 13., szerda •
Hatéves történet érkezett fordulópontjához a múlt héten: kiírták a közbeszerzési pályázatot a Ferenczy utca hiányzó szakaszának megépítésére. A tervek már készen vannak, a hatósági engedélyek rendelkezésre állnak, és most a TOP-forrásból nyert központi támogatást is fel lehet használni.
Új értelmet nyer végre az Aldi-körforgalom - összekötik a Körmendi utat a Jáki úttal

Aki a Körmendi út felől közlekedik a belváros felé, jól tudja, mekkora szükség lenne az Aldi és a Zone Park előtti körforgalomból egy útra a Jáki út felé. A leendő úttal kikerülhető lenne a pláza előtti körforgalom, enyhülne a Brenner körút zsúfoltsága, sokan járnának errefelé Náraiból, és a KISZ-lakótelepen élők is egyszerűbben megközelíthetnék a temetőt - hogy csak néhány szempontot említsünk. Ágh Ernő képviselő jól emlékszik arra, hogy a közgyűlésben már képviselő-testületi taggá válása elején napirendre került az ügy. - Hamar megszavaztuk, hogy forrást biztosítunk a tervekre, amelyek így 17 millió forintból el is készültek. Ezek az útra, a járdára, egy kerékpárútra és a közvilágítás kiépítésére vonatkoztak, valamint tartalmazta a temető elé tervezett körforgalmat is - részletezte az előzményeket a körzet képviselője.

A kivitelezés költsége már akkor félmilliárd forint körüli összeg lett volna, amit jó ideig nem tudott biztosítani az önkormányzat, végül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program jelentette a megoldást. A projekt tehát ezzel a központi támogatással, nettó 700 millió forintos ráfordítással hamarosan megvalósulhat. - Egész Szombathely szempontjából fontos az összeköttetés megteremtése, de a déli és nyugati városrészen élőknek, valamint sok vidékinek egyenesen létszükséglet. Mentesíti ez az út a Bagolyvár alatti körforgalmat és a pláza környékét is. Nem kevésbé lényeges, hogy a temető megközelítése is könnyebb lesz, hiszen Mindenszentek környékén lehetetlen volt a környező utcákban autózni. Aki a KISZ-lakótelep felől jönne, annak pedig hatalmasat kell most kerülnie, az ő helyzetük is javulni fog - mondta Ágh Ernő.

A TOP- forrás megszerzését Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Hende Csaba is támogatta, aki a múlt heti sajtótájékoztatón a megyei napilapnak elmondta:

– Két kormányzati döntés is született a belváros útjainak tehermentesítésére. A Jáki és Körmendi utak összekötése és az úgynevezett északkeleti körgyűrű kiépítése is hazai forrásból valósul meg, ugyanis az EU nem enged gyorsforgalmiút-fejlesztést – tájékoztatott dr. Hende Csaba képviselő, majd elmondta: az előbbi beruházás az előző fejlesztési ciklushoz tartozik, ebben az időszakban mintegy 200 milliárd forint érkezett a kormánytól Szombathelyre.

A 2021 és 2027 közötti ciklusban egyharmaddal több, csaknem 300 milliárd forintot sikerült kiharcolni a városnak.

Aki emlékszik a környék építkezéseit kísérő hírekre, és ismeri a terület történetét, nem lepődik meg azon sem, hogy a hatósági engedélyekre várni kellett, és bár a TOP-támogatást már 2020 elején megkapta a város, a közbeszerzést csak most tudták kiírni. - A beruházás zöld jelzést kapott, most keressük a kivitelezőt. A beadási határidő október vége, és bízom benne, hogy gyorsan meglesz a megfelelő kivitelező - fogalmazott a városatya, aki kihangsúlyozta: a régi tervek érvényesek, erre nem kell már költeni. Úgy véli, optimális esetben jövő év elején meg is kezdődhet a munka, és akár 2022 végére el is készülhet az új út a Körmendi út és Szent Gellért utca csomópontját és a Jáki úti temetőt összekötő út, valamint az új körforgalom.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére