Teaszertartás, cosplay-bemutató, Ataru-koncert és japán tetkómatrica - közönségkedvenc elemek és újdonságok az idei szombathelyi Japán Napon

• 2023. szeptember 21., csütörtök •
Az idei lesz a tizenötödik alkalom, hogy egy egész napot - volt, hogy kettőt is - a távol-keleti ország kultúrájának szentel a szombathelyi Magyar-Japán Baráti Társaság. Schmitt Csilla elnök elárulta: a program vonzerejét a tradíciók és a modern vívmányok együttes jelenléte adja, ami Japánra annyira jellemző.
Teaszertartás, cosplay-bemutató, Ataru-koncert és japán tetkómatrica - közönségkedvenc elemek és újdonságok az idei szombathelyi Japán Napon

A szervezők igyekeztek a megszokott színvonalon, rendkívül színes és izgalmas előadásokkal, bemutatókkal, kóstolókkal megtölteni a Japán Napot és az AGORA Művelődési és Sportház tereit, idén azonban valamivel visszafogottabb a programfüzet a tavalyinál. Talán észre sem veszünk ebből semmit, de Schmitt Csilla elárulta, kevesebb előadó érkezik Japánból, viszont annál több helyi szervezet és támogató kapcsolódott be az előkészületekbe.

- Várunk egy tetkómatricákkal foglalkozó japán vendéget, aki nemcsak előadást tart majd, hanem be is mutatja ezeket a testdíszeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó hagyományokat és divatot, ez a kiemelt programunk idén. Ilyen még nem volt, emellett számos megszokott elemet viszontláthatnak majd az érdeklődők: origami, illatjáték, kagylójáték, kumihimo,  kazarihimo, frizurakészítés, kalligráfia, rengeteg mindent ki lehet próbálni - részletezte a társaság elnöke. Hozzátette:  lesz bonszai- és kardkiállítás, gésafrizura-készítés. Újdonság lesz a programelemek között a matcha, vagyis a rituális japán teaszertartások zöld aranya. Előadás, kóstolás is része a Japán Napnak, és természetesen vásárolni is lehet majd belőle.

A színpadon nem hiányozhatnak a sportbemutatók, és a nagy kedvenc cosplay-bemutató sem. Fellép az Ataru Taiko Dobszínház. Előadás hangzik el a japán költészetről, a japán italkultúráról és sok minden másról. - Idén egy rajzpályázatot is meghirdettünk előzetesen, ennek a Japán Napon tartjuk az eredményhirdetését. Sokan várják továbbá a színpadon az autentikus japán teaszertartás bemutatóját - tudtuk meg Schmitt Csillától. Ami a gasztronómiát illeti: sushi, street foodok, japán italok, köztük a szaké mind elérhető, kóstolható lesz a program ideje alatt. A szokásosnál több résztvevővel megtartják a kapcsolódó vásárt, lesz reiki, az épület előtt motor- és autóbemutató.

Az elnök elmondta még, hogy továbbra is gyűjtenek a leendő szombathelyi kultúrcentrum kialakítására, amelynek első lépéseként már felavattak egy teaházat az egykori Farkas-villa udvarán, de a japánkert és a centrum kiépítése még várat magára. Éppen ezért a mostani Japán Nap szokás szerint adománygyűjtéssel párosul, ahol támogatni lehet ezt a célt. Belépőjegy nincs, de minimális összeggel hozzá lehet járulni a gyűjtéshez.

A Japán Nap közönségében minden korosztály képviselteti magát, már az évek során kiderült, hogy mindenki talál olyat a japán kultúrában, ami érdekli, ami közel áll hozzá, legyen szó a tradíciókról vagy a modern vívmányokról.

Idén október 7-én, szombaton lesz a Japán Nap az AGORA Művelődési és Sportházban, ahol délután 1 órától este 8-ig várják az érdeklődőket.

közösség

további frisss

lap tetejére