Szomorú emlékezet - Főhajtás a Gettó-kapunál

• 2023. január 27., péntek •
Több mint háromezer szombathelyi és környékbeli zsidó polgárt hurcoltak el a második világháború haláltáboraiba innen, a Thököly utcai háztömb területéről. A Gettó-kapu emlékmű ma is az akkori tragédiára emlékeztet.
Szomorú emlékezet - Főhajtás a Gettó-kapunál

A holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én az elhunytak emléke előtt főhajtással tisztelegtek a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagjai. A szombathelyi emlékműnél Illés Károly frakcióvezető, valamint dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Melega Miklós és Horváth Gábor képviselők helyeztek el mécsest.


Egy túlélő beszámolója szerint valóban lógott itt egy szögre akasztott gyerekkabát 1944-ben, ezt az emléket örökíti meg Veres Gábor alkotása a Bejczy utcában. A gyermeknek már nem volt szüksége a deszkaajtón hagyott kabátra, miután háromezernél is több sorstársával először egy elhagyott gépgyárterületre, majd onnan két szállítmánnyal a haláltáborokba deportálták.
Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóját, január 27-ét az ENSZ 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 

közösség

további frisss

lap tetejére