Sérültek, fogyatékkal élők a kifutón - Egy divatbemutató az elfogadás jegyében

há • 2022. szeptember 22., csütörtök •
Hosszas, kemény felkészülés és extra gyógytornák előzik meg a szombati, Divatbemutató kicsit másképp elnevezésű rendezvény modelljeinek fellépését a kifutón, de nem bánják, és a közönség is hálás érte. Új helyszínen, de a régi lelkesedéssel készülődnek a fogyatékkal élők által mindig ünnepként megélt gála házigazdái a Haladás Sportkomplexumban, ahová tegnap a Frisss.hu is benézett.
Sérültek, fogyatékkal élők a kifutón - Egy divatbemutató az elfogadás jegyében

- Teljesen akadálymentes az új helyszín, a Haladás Sportkomplexum, ez volt a legfontosabb szempont, valamint a parkolási lehetőség. Nem mellékes, hogy az öltöztetők, a sminkes és a fodrász kényelmesen elférnek majd munka közben, egyikük úgy fogalmazott a terepszemlén, hogy szinte táncolni tudnak, akkora a hely - mesélte a Frisss.hu kérdésére Mák Dóri ötletgazda, szervező, amikor arról kérdeztük, hogy a korábbi helyszín, a bezárt Tóvendéglő helyett hogyan esett a választásuk a Rohonci úti komplexumra.

Megtudtuk, Gyuráczné Hajninak köszöhető, hogy nyáron újra felvette a szervezőgárda a fonalat, amelyet három évvel ezelőtt sem önszántukból engedtek el, a Covid-járvány szakította meg a hagyományt. - Nem volt nehéz újra összeállni, egy-két nap alatt eldőlt, hogy indulnak is az idei előkészületek. Merklin Ferenc konferál, Temesi Éva a jeltolmács, Berta-Paukovics Zsanett a stylist, az öltöztetőink pedig Borbás Piroska, Gyuráczné Hajni. A fodrász Gardi Rita, Pájter Beáta, a sminkes Stukics Noémi, és dolgozik rajtuk kívül számtalan segítő, összesen 28 fős a stáb, de még ezenfelül érkeznek önkéntes diákok is, akik a lebonyolításban közreműködnek - sorolta a szervező azokat, akik a divatbemutató sikerét a szívükön viselik hónapok óta, és tegyük hozzá, hogy fia, Zsombor is kiveszi a részét a munkából.

Zömében szombathelyi modelleket láthat a közönség a kifutón, de nem kizárólag. - Érkeznek résztvevők Tatabányáról, Budapestről, Szegedről és Nagykanizsáról is, tehát sokfelől - mondta Mák Dóri ottjártunkkor, és azt is elárulta, mitől különlegesek a fellépő hölgyek és urak, és hogyan találnak egymásra szervezők és modellek. - Édesanyám annak idején a Zonta Klub Szombathely alapító tagjaként segített felvenni a kapcsolatot különböző szervezetekkel, amelyek fogyatékkal élőkkel foglalkoznak. Az első évben 14 modellünk volt, később pedig már 30 körüli. Távolabbi városokban felhívásban is kerestünk modelleket, szívesen jelentkeztek - avatott be Dóri. Vajon mitől függ, hogy fogyatékkal élőként valaki megmutatja-e magát egy ilyen rendezvényen? - Vannak zárkózottabbak és nyitottabbak, akad, aki eleinte nem akart jönni, de most már itt van a kifutón. Olyan is előfordul, hogy valaki részt vett az első divatbemutatóinkon, de közben felnőtt, és már nem vonzza ez a világ - tette hozzá.

Mit jelenthet a kifutón végigmenni olyasvalakinek, aki a kerekesszékből sem sűrűn tud felállni? Milyen a tapsot hallani annak a látássérült fiatalnak, aki kevés visszajelzést kap a külvilágtól? Ki kinek ad valójában egy ilyen programon? - Hatalmas munka és akarás előzi meg a divatbemutatót a fogyatékkal élők részéről. Van olyan modellünk, aki három hétre elmegy rehabilitációra, hogy felkészüljön, és úgy tudjon végigmenni itt a közönség előtt a színpadon, ahogy szeretne. Mindannyian extra módon odafigyelnek a gyógytornáikra az esemény előtt, hogy a legjobb formában lehessenek. A modellek között van olyan, akinek nagyon ritka betegsége van, a világon néhány százan küzdenek csak vele, és olyan is, aki baleset következtében sérült. Itt lesz az SMA-s Noel, de izomsorvadásban szenvedő, látássérült és más fogyatékkal élő fiatal is vonul majd a kifutón.

Könnyeivel küzdött Berta-Paukovics Zsanett stylist, amikor a helyszínen találkoztunk. - Fantasztikus együttdolgozni ezekkel az emberekkel. Előre megkaptom a listát, hogy kik vállalták a bemutatót, kicsit megismerem őket, és vannak, akik az igényeiket is megfogalmazzák, hogy milyen ruhát szeretnének viselni - mesélte meghatottan a szakember, hozzátéve, hogy mire személyesen találkoznak, már ugyanúgy kezeli a modelleket, mint bárki mást. Zsanett pár szót vált velük, és rögtön tudja, látja, hogy az illetőhöz az elegánsabb, a sportosabb stílus illik-e, vagy épp vagány, huncut személyiségről van-e szó. - Nagyon életvidám emberek ők, akik hatalmas töltetet adnak a közös munka során. Sokat mosolyognak, árad belőlük a szeretet, jó a humoruk. Remek hangulatban telnek a próbák, nagyon jól érzem magam velük. Kiválasztjuk a ruhát, hozok kiegészítőket is, a helyi ruhaboltokban is kedves fogadtatásban van részünk, mindenki segítőkész. Idén Dóri testvérétől, Schill Betti saját tervezésű ruhákat is kapunk, amelyeket a modellek viselhetnek - jegyezte meg a stylist.

A közönség soraiba mindenkit várnak a szervezők, akik egyetértenek ezzel: nincs köztünk különbség! Az elfogadás jegyében életre hívott divatbemutató szeptember 24-én, szombaton este 6 órakor lesz a Haladás Sportkomplexum VIP termében. A helyszín akadálymentes.

Fotó: Németh Richárd
Archív képek: Facebook

közösség

további frisss

lap tetejére