Pezsgő Herény piaccal, gasztroesttel és - ha kell - csenddel

• 2020. július 14., kedd •
A Herényi Kulturális és Sportegyesület 2020 nyarától még nagyobb hangsúlyt fektet fő közművelődési feladataira, így kívánja erősíteni a közösségek szervezésében, fejlesztésében, további bővítésében vállalt szerepét. Ennek fényében alakítják át programkínálatukat - az új projektek mellett régebbiek is visszatérnek Herény közösségi szívébe.
Pezsgő Herény piaccal, gasztroesttel és - ha kell - csenddel

Régi közösségi igénynek tesz eleget az egyesület azzal, hogy a herényi értékőrzés egyik elfeledett hagyományát éleszti újjá. Nem szimpla termelői piacot, és nem is egy egyszerű kirakodóvásárt tervez az egyesület a Herényi Heti Piac elindításával. Egy új, a gasztronómiai, kézműves értékeket középpontba állító, közösségi piaci élményt megteremtő programsorozat indul útjára augusztus 28-án, pénteken 13 órától, amely attól kezdve minden pénteken várja a vásárlókat 13 és 19 óra között. Az árusok számára e héttől elérhető a jelentkezés, bővebb információ a Herényiek Háza weboldalán található.

Nagy sikerrel rajtolt el július elején a Herényi Gasztroesték című gasztrokulturális program, amelyben a helyi pincészetek, valamint borkedvelők, borkultúrát ápolók kerülnek főszerepbe. Az eredetileg udvarra tervezett programokat a Herényiek Háza klimatizált nagytermében tartják, hiszen így családias, barátságos környezetben, kellemes körülmények között élvezhetik a gasztronómiai élményt a látogatók.
Július 17-én pénteken 19 órától illatos, száraz fehér- és rozéborokat kóstolhatnak az érdeklődők, akiket Lovass Tibor és Márkus Béla, a METRO áruház borszakértője avat be a borok és borászok rejtelmes világába. Jegyek korlátozott számban, kizárólag elővételben vásárolhatók a borkóstolóra július 15-én 14 óráig a tixa.hu-n.

Július 24-én a Frank Borászat mutatkozik be a Herényiek Házában, majd egy héttel később, július 31-én ismét Lovass Tibor és Márkus Béla invitálja egy képzeletbeli barangolásra az érdeklődőket a Balaton környékére.

Több éves hagyományra nyúlnak vissza az egyesület nagy sikerű biciklitúrái is, amelyek idén sem maradnak el. Július 25-én fürdőzéssel egybekötött túrát indít az egyesület Pinkaóvárra, augusztus 22-én pedig Rohoncra. Augusztus 14-én különleges csillagnéző, éjszakai biciklitúrán kerekezhetnek a túrázók. Szeptember 12-én a Berzsenyi Dániel Könyvtárral közös szervezésben egy új innováció keretében helytörténeti kerékpártúrát szerveznek.

Az elmúlt időszakban megnövekedett a közművelődési igény a csendesebb, elmélyülést segítő programok iránt, ennek megfelelően a ház augusztusi programjában megjelenik ez is. Augusztus 15-én első alkalommal rendezik meg Csendkirály című közösségi programnapjukat: különböző hangtalan foglalkozásokkal, ügyességi és közösségszervező játékokkal, némafilm-vetítéssel, valamint a csendet feldolgozó művészeti és irodalmi programokkal készülnek erre az alkalomra. A legcsendesebb résztvevők ajándékot kapnak, míg a hangot kiadó, vagy zajt okozók kiesnek a játékból.

Augusztustól ismét várja az érdeklődőket és a sportolni vágyókat a Vasi Gombfoci Egyesület, amely már hosszú évek óta a Herényiek Házában készül a különböző versenyekre, megmérettetésekre.

Új közösségként jelenik meg péntekenként a Kalliopé. A kétéves Kalliopé Színházi Társulás e rövid idő alatt is szép sikereket ért el. A kód című darabbal szerepeltek a Nemzeti Színház nagyszínpadán is. Ahogy fogalmaznak: a próbák jellemzője a jó hangulat, a sok nevetés. Természetesen nem a munka rovására. A társulat vezetője Devecsery László József Attila-díjas író, költő, rendező, tanár.

A Vas Megyei TIT Egyesület a Herényi Kulturális és Sportegyesülettel együttműködve, szeptemberi kezdéssel szeretné útjára indítani ismeretterjesztő képzéseit, melyhez augusztus közepéig felmérik a képzések iránti érdeklődést. Az eddigi tapasztalatok alapján jelentős igény mutatkozik a fotós, házikerti - önellátó növénytermesztés, gombafelismerés, gyógynövényismereti, túravezetői, és német nyelvi kompetenciák fejlesztésével kapcsolatos tanfolyamokra.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére