Nyáron könnyed mozizás, ősztől premierdömping az Agora Filmszínházban

há, kép:vaol.hu • 2020. június 27., szombat •
Hosszú kényszerszünet után június 25-én újra kinyitott az Agora Belvárosi Filmszínház, azaz csütörtök óta újra mozizhatnak a szombathelyiek. Kiderült, hogy nem kell maszk, bárhová lehet ülni, de a kézfertőtlenítő használata ajánlott.
Nyáron könnyed mozizás, ősztől premierdömping az Agora Filmszínházban

Megkerestük Mayer Rudolfot, az Agora mozgókép szakági vezetőjét, aki a Frisss.hu-nak elmondta, bár a jogszabály szerint elvileg már az előző hétvégén megkezdhették volna a vetítést, megfelelően fel akartak készülni az újranyitásra. – Nálunk csütörtökön kezdődik a mozis hét, tehát így időzítettük az első vetítést.

Így volt időnk kitakarítani, kifertőtleníteni az épületet. Nem mellékes, hogy megújult időközben a kávézó és a terasz, tehát egy teljesen új környezet várja a filmekre érkezőket

– mondta a mozivezető.

És valóban, a karanténidőszak alatt teljesen átépült a kávézó, de a szakmai munkatársak sem tétlenkedtek. – A pincétől a padlásig átnéztük az épületet, rendet raktunk a raktárakban, a vászon mögött, és megváltunk minden felesleges holmitól. Természetesen gondoztuk a honlapunkat, és vártuk, hogy ez a nyavalyás koronavírus elhúzzon innen, mert a mozizás világában rendkívüli dolog egy ilyen hosszú ideig tartó szünet.

A belvárosi mozi 1973 óta tartó pályafutása alatt ilyen még nem történt

– jegyezte meg Mayer Rudolf, aki hozzátette, hogy egyetlen alkalommal fordult elő, hogy egy hónapra álltak le, mégpedig 2010 szeptemberében, amikor a külső felújítás zajlott. – Tudni kell, hogy a vetítőgépek folyamatos üzemre vannak tervezve, nem tesz jót nekik, ha nem használják őket. Ez azt jelenti, hogy amelyik mozi leállította, áramtalanította a gépeit, nem tud azonnal elindulni. Mi nem így tettünk, nem áramtalanítottunk, sőt mindennap elindítottunk egy-egy filmet, ez a gépészet számára egy napi feladat volt az elmúlt hónapokban – tette hozzá.

Megkérdeztük azt is, milyen szabályokat kell betartaniuk ezentúl a nézőknek. – Csak ajánlások vannak. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy 500 főig tartható zárt térben rendezvény, és abban a tekintetben sincs megkötés, hogy hová kell ülni. Mindenki ott foglal helyet, ahová a jegyét vette, nem kell széket sem kihagyni. Elővigyázatosságból egy kézfertőtlenítőt elhelyeztünk a bejáratnál, ezt bárki használhatja, és bízunk abban, hogy semmi probléma nem lesz. A szellőztető rendszerünk kívülről szívja a friss levegőt, ez is biztonságos. Mindezek mellett persze óvatosak vagyunk – fogalmazott a mozivezető.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire indult jól egyébként az év eleje az Agora mozijában, és mennyire törte meg ezt a lendületet a járvány. – Jól kezdődött számunkra a 2020-as esztendő, már évi 80 ezer nézőnk van. Év elején hoztuk az elmúlt évi adatokat, de azt még nem tudjuk, hogy ez a törés, kihagyás mit okoz. Az biztos, összességében jelentős visszaeséssel zárul majd jegybevétel és nézőszám tekintetében is ez az év, a kiesés behozhatatlan lesz. Igaz ugyan, hogy az összes nagy filmbemutató időpontját eltolták őszre: az animációs filmek és a James Bond-film premierjét, ez utóbbi novemberre várható – tudtuk meg Mayer Rudolftól. Elmondta azt is, hogy a stúdiók még mindig nagyon óvatosak. Várják, hogy minden mozi megnyisson, és akkor majd jönnek a filmek is a vetítőhelyekre.

Mivel tehát új film most nincs, az Agora mozi koncepciója az volt, hogy ott folytatja, ahol abbahagyta. – Március 11-én be kellett zárnunk, és másnap több film indult volna. Egyrészt ezeket mutatjuk most be, másrészt pedig animációs filmeket vettünk, hogy a gyerekek minél több mozis élményt szerezhessenek Szombathelyen. Gondoltunk az ínyenc közönségünkre is: nekik francia filmeket hoztunk a kamaraterembe – részletezte az első hetek ajánlatát Mayer Rudolf. S hogy mire lehet ősszel számítani, amikor dömping lesz új filmekből?

– Folyamatosan kapacitásproblémáink lesznek, valószínűleg kevés lesz a két moziterem a várható filmek bemutatására. Bízunk a forgalmazókban is, úgy hírlik, hogy több film bemutatóját átütemezik, és jövő év elejére időzítik. Nem szerencsés a nagy filmeket egymásra nyitni

– tette hozzá.

Nyáron mindig erős a forgalom a mozikban. Szeptemberben kevesen mennek be a filmekre, karácsonyig pedig jön egy újabb felfutás. Korábban nem volt jellemző, de újabban jó a nézőszám januárban, februárban is. A tavasz kisebb visszaesést szokott hozni, aztán ismét itt a nyár, amikor olyan filmek futnak, mint a Mamma mia vagy a Kis kedvencek titkos élete. De vajon mi lesz 2020-ban? – Idén az látszik, hogy egyelőre mindenki óvatos, nagy bejelentések nincsenek. Az első, amit várunk, a Tenet lesz, július végére várható a premier. Közben indulnak a kisebb durranásnak számító filmek is persze. Én egyfajta fokozatosságra számítok – mondta a mozi vezetője, aki megjegyezte, hogy ha évi 80 ezer nézővel, idén pedig 20 ezres kieséssel számol, akkor 60 ezer feletti nézőszámmal elégedett lesz az év végén. Addig is biztat mindenkit, hogy bátran jöjjön a moziba be!
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére