Nagy segítség a kistelepüléseknek

• 2020. június 06., szombat •
Összefogás eredményeképpen - a Vas Megyei Önkormányzat NŐ az ESÉLY projektének konzorciuma jóvoltából - négy nőgyógyászati vizsgálószéket adtak át a Vas Megyei Család- és KarrierPONTban Körmenden kistelepülések számára.

A Nő az ESÉLY projekt konzorciumi partnere megállapodást kötött Bajánsenye, Bérbaltavár, Csörötnek és Őriszentpéter önkormányzatával, aminek eredményeként az újonnan beszerzett eszközök segítségével helyben elvégezhetőek egyes nőket érintő egészségügyi vizsgálatok. Ez a lehetőség azért is említésre méltó, mert 2020 A Női Egészség Éve is.

Az átadón jelen volt Wächter Walter megyei tiszti főorvos is, aki elmondta: a méhnyakrákszűrési programban a védőnőket kiképezték a kenetvételre, amelyre a Nemzeti Népegészségügyi Központ küldi a meghívót. Így a kistelepülésekről nem kell emiatt elutazni nőgyógyászhoz. Évente ötszázan halnak meg méhnyakrákban, pedig elkerülhető a tragédia, mert ha időben felfedezik, ez a betegség kis rutinműtéttel száz százalékban gyógyítható.

A nőgyógyászati vizsgálószékeket Balázsy Péter megyei jegyző és Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója adták át.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére