Mire taposunk? Avagy miből lesz a szőnyeg?

szponzorált tartalom (x) • 2021. október 17., vasárnap •
Amikor egy szép szőnyeget látunk, gyakran elgondolkodunk, miből készülhet? Manapság, amikor képesek újrahasznosított PET-palackból ruhát gyártani, jogosan merül fel a kérdés, hogy miből van a szőnyeg?
Mire taposunk? Avagy miből lesz a szőnyeg?

Korábban egyértelmű volt, hogy állati eredetű gyapjúból, selyemből, növényi szálakból készültek a szőnyegek. Ezek akár több generáción keresztül is szolgálhattak egy-egy családot. Egy kézi csomózású perzsa szőnyeg komoly tétel lehetett a családi vagyon lajstromában, egy házi szőttes a lányok hozományában. Az örökség magasztossága, a drága tárgyak anyagi és eszmei megbecsültsége korábban sokkal erőteljesebben volt jelen a társadalomban.

Egy duplán csomózott perzsa szőnyeg, ahol megelevenedhettek a régi korok csatajelenetei, akár a történelmi dokumentumok kategóriájába is tartozhat. A kidolgozott formavilág, a színek, minták, díszítőelemek hűen tükrözhetik az adott kor művészetét, hiedelemvilágát. Ahogyan például a magyar nép díszítőművészete tájegységenként, koronként változik, úgy a szőnyegeké is. A kézi készítés nem akadályozta meg a szövőket abban, hogy a színek és minták garmadáját létrehozzák. A gyapjú, a selyem mind jól festhető anyagok, így tényleg csak a képzelet szabott határt a munkának - ahogyan ma is. A gépesítés óta pedig a színek, formák, méretek határtalansága dominál.

Miből készül a szőnyeg?

Ma nem feltétlenül szeretnénk egész életünkben egyetlen szőnyeget nézni. Kivéve persze, ha az egy nagy értékű darab, örökség, emlék, stb. Minden más esetben szeretjük, ha a szőnyeg - mint a lakás egyik kiegészítője - a hangulatunkkal, az évszakkal vagy csak az idővel együtt változik. Ahogy egy kamaszlány sem feltétlenül vágyik már a rózsaszínű szőnyegre, úgy egy 30-as fiatal felnőtt sem feltétlenül érzi jól magát a nagyszülők kiegészítői között. Ma már nemcsak a színt és a mintát, hanem az alapanyagot is megválaszthatjuk. 

A legtöbb szőnyeg polipropilénből készül, hiszen ez az anyag bírja a strapát, azaz elég jó vegyszerálló tulajdonságokkal rendelkezik, így a kisebb háztartási balesetek könnyebben orvosolhatók. Polietilénből a kisebb, lábtörlőjellegű szőnyegek készülnek, mert ez a legerősebb műanyag. Poliamidból pedig az intézményekbe szánt szőnyegeket készítik, hiszen egy jól színezhető, vegyi hatásoknak ellenálló anyagról van szó.

A gyapjú természetes, állati eredetű anyag, kiváló hőszigetelő, allergiások számára különösen ajánlott. A bambusz növényi anyag, szívós, kül- és beltéren egyaránt bevethető. A kókusz szintén növényi rostból készül, előnye, hogy antisztatikus, így a poratkák nem bírják.

A népszerű shaggy

A shaggy szőnyegek nagy népszerűségnek örvendenek, változatos megjelenésük miatt. A dreamhome-depo.com szőnyegei között például számos változatban megtalálhatók, így minden élethelyzetben lehet onnan vásárolni.

A puha, poliészterből készült szőnyegek elektromos és hőszigetelő képessége igen jó, színük változatos, ezért kedveltek a lakosság körében.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére