Minden részlet kiderül a nyugdíjemelésről – Gulyás Gergely a kormányinfón tisztázta a helyzetet

• 2023. szeptember 28., csütörtök •
Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismerteti a legfrissebb kormányzati döntéseke. A Világgazdaság élőben tudósít az eseményről.
Minden részlet kiderül a nyugdíjemelésről – Gulyás Gergely a kormányinfón tisztázta a helyzetet

Miután Orbán Viktor nem sokkal ezelőtt bejelentette a novemberben esedékes nyugdíjkorrekciót, déltől kormányinfót hirdetett meg a kabinet - írja a Világgazdaság.

Ezen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő minden bizonnyal részleteiben is ismertetik a döntést. De ezen kívül más fontos kérdések is napirendre kerülhetnek, így kiemelten az üzemanyagárak alakulása. Az eseményről a Világgazdaság élőben tudósít.

13:57 Gulyás Gergely feltárta, mi a célja a kormánynak az üzemanygárban

A kormány azt kívánja elérni, hogy ha valaki Magyarországon tankol, az ne járjon rosszabbul ahhoz képest, mintha valaki Szlovákiában, Szlovéniában vagy Romániában tenné ugyanezt. Ez a kabinet világos elvárása. Ha ugyanis a magyar üzemanyag ára drágább, mint másutt a régióban, a magyar kormány azt feltételezi, hogy valami nincs rendben az árazással és akkor kész beleszólni az árszintek kialakításába. Ehhez számos eszköz van a kabinet kezében, az egyik a hatósági ár. Ezt alapvetően rossznak ítélik meg, de van, hogy ehhez kell nyúlni, mer egy nagyobb rosszat akadályoz meg. Gulyás Gergely nem mondott konkrét árat, hogy mikor válhat időszerűvé a kormányzati beavatkozás. Jelezte, hogy ebben az a szempont, hogy mi a lakosság és a gazdaság teherbíró képessége. 

13:48 Nem lesz hatósági áras tüzifa az idén

Nem lesz hatósági áras tüzifa az idén – mondta Gulyás Gergely. Szociális tüzifa program ugyanakkor igen.

13:46 Részleteket közöltek a CSOK pluszról

A kormányzat első körben már tárgyalta a CSOK plusz koncepcióját és azt jóvá hagyta. A részletek kidolgozása zajlik. Két elv fog érvényesülni: alacsony kamat mellett lehessen hozzájutni az ingatlanhitelekhez, és hogy a vállalt gyermek megszületésével a felvett hitel egy része támogatássá válhat. Nem csak új ingatlanra lehet majd igényelni, illetve lakáscserére is lenne lehetőség.

13:42 Ennyi lehet az infláció 2023-ban

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az éves infláció 17,5 és 18 százalék között alakul majd – közölte Gulyás Gergely.

13:39 Ultimátumot adott a magyar kormány Brüsszelnek

Addig, amíg egy uniós tagállam nem jut hozzá ahhoz a pénzhez, ami neki jár, addig egy unión kívüli ország egy fillérhez sem fog hozzájutni – szögezte le Gulyás Gergely. Arról beszélt, hogy Ukrajna kaphat-e többlet támogatást az EU-tól, amihez az uniós költségvetést is módosítani kell. Ezt azonban csak egyhangúan lehet, kell hozzá Magyarország szavazat is.  

13:35 Nem számítanak sok jóra az USA-tól

Egy újságírói kérdésre reagálva Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a magyar kormány túl sok jóra nem számíthat a hátralévő egy évben a Biden-kormánytól. Akkor esedékes az USA elnökválasztása. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az USA fontos szövetségese Magyarországnak. Az a cél, hogy a viszony a lehető legjobb legyen. A gazdaságban ezt már elérték, de a politika területén az ideológia határozza meg az együttműködés keretét. Ebben nagyon mást gondolnak, ezért nehéz haladni.

13:28 Gulyás Gergely szerint Karácsony Gergely lebukott

Ritkán látható politikai lebukással állunk szemben – így kommentálta Gulyás Gergely Karácsony Gergely mozgalmának a finanszírozási botrányát. A miniszter szerint a főpolgármesternek nagyobb esélye van arra, hogy ötször egymás után nyer a lottón, minthogy a 99 Mozgalom által – ez a szervezet jelölte még az előző országgyűlési választások idején miniszterelnöknek Karácsony Gergelyt – beszedett mikroadományok olyan euróbankókból állnak össze, amelyek sorszáma egymást követik. Az OTP, amely a mozgalom számláját vezeti, részben emiatt tett feljelentést.

13:24 Brutális számokat közölt Szentkirályi Alexandra

A kormányszóvivő a boltok kötelező akcióiról és az árfigyelő rendszerről beszélt. Jelezte, hogy ezek működését és a szabályok betartását a fogyasztóvédelem kiemelten ellenőrzi. Eddig közel 100 millió forint bírságot szabtak ki a kötelező akciózás megsértése miatt. 986 üzletet ellenőriztek, köztük webáruházakat is. Összesen 100 üzletnél találtak szabálytalanságot. Ennél durvább adat, hogy a már kivezetett árstopok kapcsán eddig már csaknem 5,4 milliárd forintnyi büntetést szabtak ki a boltokra és a végzések sorra követik egymást. Ebben már összesen 1974 bolt vétett a szabályok ellen. Szentkirályi Alexandra szerint a számok azt mutatják: nem érdemes trükközni.

13:15 Jövőre Magyarország verheti a régiót

Az idén letörik az inflációt, novemberben valószínűleg már egyszámjegyű lesz a drágulás. A 2024-es év pedig a gazdasági növekedés helyreállításának az éve lehet. Az előrejelzések szórnak, de jövőre 2,8–4 százalékok GDP-bővülés jöhet, ami még az Európai Központi Bank szerint is a térség legerősebb mutatója. Messze meghaladja az uniós átlagot.

13:10 Működik a gabona-stop

A kormány áttekintette az ukrán gabonára kivetett behozatali tilalom ügyét is és azt látja, hogy ez helyes volt és az intézkedés működik. Nem akarják, hogy a magyar piacot rossz ukrán gabona árassza el. Abban viszont partnerek, hogy az afrikai országokba juttassák el ezeket a termékeket.

13:07 Ukrajna: elengedhetetlen a nyelvhasználat helyreállítása

A kormány ismételten megállapította, hogy elengedhetetlen az Ukrajnában élő magyar kisebbség nyelvhasználatának a helyreállítása, különösen az oktatásban. Enélkül semmilyen ügyben Ukrajnát nemzetközi fórumokon nem tudja támogatni a magyar kormány.

13:01 Uniós pénzek: húzzák az időt

Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottság további időhúzásra törekszik az uniós pénzek kifizetésében. Szerinte ez abszurd és kínos, nevetséges okokra hivatkozik Brüsszel. "Teljesen nyilvánvaló, hogy egy országnak járó uniós pénzeket nem lehet azért visszatartani, mert az Európai Bizottság nem tudja, hogy az Országos Bírói Tanács pontosan hány termet kapott" – jegyezte meg.

12:56 A kormány nem akar migránsgettót Szegeden

A migrációs paktum már most megbukott, semmilyen kötelező elosztásban a magyar kormány nme vesz részt, ilyen döntést nem fog végrehajtani. Sem Szegeden, sem máshol nem akarunk migránsgettókat létrehozni. Egyetlen megoldás van: a külső határok védelme és minden menekültügyi eljárást a belépést megelőzően kell lefolytatni – tette világossá Gulyás Gergely. 

12:54 Lampedusát csinálhatnak a schengeni határmenti országokból

Gulyás Gergely éles kritikát fogalmazott meg a migrációs paktum kapcsán. Szerinte ezzel az EU csak azt éri el, hogy az olasz Lampedusa szigetéhez hasonló állapotokat teremtenek majd a schnegeni határmenti országokban is. Lampedusa a legnagyobb elszenvedője az afrikai migrációnak, miután a tengeri útvonal elsődleges célállomása.

12:49 Rossz hír a bevándorlást ellenzőknek

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a német szövetségi kormány úgy döntött, támogatja az uniós bevándorlási paktumot, így folytatódhatnak a tárgyalások a Tanács és a parlament között. A V4-ek magukra maradtak a paktum ellenzésében.

12:43 Mennyibe kerül a nyugdíj emelés összesen?

A mintegy 2,5 millió nyugdíjasra vonatkozó emelés összesen körülbelül 190 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek. A kormány abban bízik, hogy a magyar kormány így ki tudja fejezni azt a nagyrabecsülését, amelyet az elmúlt évtizedek nehéz munkájával érdemeltek ki a nyugdíjasok. A nyugdíjemelés segíthet egy olyan évben, amelyben bár sikerült féken tartani a rezsiköltségeket, de az áremelkedés valóban jelentős volt.

12:39 Mennyivel kapnak több nyugdíjat a nyugdíjasok 2023-ban?

Ha az emelést a teljes évre vetítjük, akkor azt mondható el, hogy 2023-ban a nyugdíjasok 84 916 forinttal kapnak többet.

12:37 Mennyit kapnak egy összegben a nyugdíjasok novemberben?

A kormány természetesen visszamenőlegesen is kifizeti a nyugdíjkorrekciót. Ez azt jelenti, hogy 78 384 forintot kaphatnak kézhez a nyugdíjasok egy összegben novemberben. Fontos, hogy ennek az alapja megint az átlagos öregségi nyugdíj, tehát a 210 700 forint.

12:32 Mennyi lesz novembertől az átlagos öregségi nyugdíj?

A 6 532 forintos átlagos emelésnek köszönhetően novembertől az átlagos öregségi nyugdíj 210 700 forintról 217 232 forintra emelkedik.

12:30 Mennyi lesz a nyugdíjemelés forintra pontosan?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a következő számítást vezette le: a 3,1 százalékos emelés az átlagos, 210 700 forintos nyugdíj esetén havi szinten 6 532 forintot jelent. Tehát ennyivel nő novembertől az átlagos öregségi nyugdíj. Nyilván, aki ennél magasabb juttatásban részesül, az magasabb összeggel számolhat, akinek pedig az átlagtól elmarad a nyugdíjja, az az összeget tekintve kevesebbre. Az arányok ugyanakkor azonosak.

12:21 Megérkezett Gulyás Gergely, rögtön a nyugdíjemeléssel kezd

A korábbi, januári 15 százalékos emelést további 3,1 százalékkal egészíti ki a kormány – közölte Gulyás Gergely. Ennek háttere, hogy a nyugdíjas infláció 2023-ban 18,5 százalék lesz a Magyar Nemzeti Bank jelzése szerint. Hogy a januári emelést összefésüljék a nyugdíjas inflációval, ehhez 3,1 százalékos emelés szükséges.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére