Milyen hibajelenségek léphetnek fel egy microSD-nél?

Szponzorált tartalom (x) • 2021. június 22., kedd •
Egy SD memóriakártya sajnos az árától és minőségétől függetlenül meghibásodhat. Nyilván az olcsóbb, no name termékek esetében nagyobb eséllyel lép fel valamilyen gond, de minden esetben fel kell készülnünk erre az eshetőségre.
Milyen hibajelenségek léphetnek fel egy microSD-nél?

Ha fellép a hiba

Ha egy memóriakártyával probléma van, az elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a különböző készülékek nem tudják beolvasni. Ugyan ez egy ijesztő visszajelzés, de korántsem olyan végzetes, mint amilyennek elsőre tűnhet.

Ilyen esetben az első célszerű lépés az, hogy ellenőrizzük, hogyan van a kártya behelyezve. Az SD-t csak egy irányba lehet rendesen betenni, amit egyes konstrukciók esetén egy enyhe kattanás igazol.

Ha valamilyen oknál fogva szorulna a kártya, vagy nem akarna a helyére csusszanni, akkor ne erőltessük. A feszegetés maradandó károkat okozhat mind a memóriakártyában, mind a készülék SD foglalatában, ezért érdemes elkerülni.

A probléma egy másik oka lehet az is, hogy nem minden eszköz támogat minden SD kártyatípust. Ha a szoftver elavult, vagy egy okostelefon nem kompatibilis egy bizonyos fájlrendszerrel rendelkező microSD-vel, az előidézheti a gondot.

Egy kevéssé ismert összeegyeztethetetlenség az az eset, amikor az SD tárhelye túl nagy, és meghaladja azt az értéket, amit még kezelni tud az eszköz, amibe belehelyeztük. Ha ezek egyike sem igaz, akkor még talán működésre bírható, ha érintkezőit egy puha, száraz ruhával áttöröljük.

Azonban, ha ezek egyike sem célravezető, egy másik, a gyártó által jóváhagyott memóriakártyával tudjuk ellenőrizni, hogy hol keresendő a probléma.

Mit tegyünk meghibásodás esetén?

Az SD kártyák legelterjedtebb használata az Android rendszerekkel függ össze. Ha emiatt lép fel az elavult fájlrendszer, akkor igen nehézkes a javítása. A számítógéppel kapásból nem lesz kompatibilis, ezért valamilyen segédprogramra lesz szükséged.

Egyes szoftverek képesek felülírni a kártya rendszerét, azonban ez formatálással jár, aminek következtében elvesznek róla az adatok. Éppen ezért a probléma legelső jelére, sőt, lehetőleg azt megelőzve készíts biztonsági mentéseket.

A kulcsfontosságú adatokat nem szabad egyetlen helyen tárolni, mivel ez rendkívül sebezhetővé teszi. Szerencsére a hibajelenségek kezdeti szakaszában még tudunk mit tenni, de nem szabad ignorálni.

Amit tanácsolunk

A Gigaplaza Webáruháznál kapható modern memóriakártyák előnye, hogy számos ingyenes program érhető el hozzájuk az interneten. Ezek segítségével akár egy teljesen tönkrement microSD-ből is kinyerhetőek az adatok.

Azonban a legjobb, amit tehetünk, hogy a hibát megelőzzük. A márkásabb, jó minőségű memóriakártyák nehezebben és ritkábban hibásodnak meg, különösen, ha vigyázunk arra, hogy ne érje fizikai sérülés. Érdemes továbbá minden fontos adatot egyszerre több helyen is tárolni, hogy minimalizáljuk az elvesztésének kockázatát.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére