Megnyitotta kapuit a Barnahus-szolgálat Debrecenben

• 2021. június 17., csütörtök •
A szolgálat izlandi modell alapján - a szombathelyi mintát követve - működik, célja az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem multidiszciplináris összekapcsolása.
Megnyitotta kapuit a Barnahus-szolgálat Debrecenben

Szombathelyet követően a cívisvárosban is elindult a Barnahus-szolgálat a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat munkatársainak jóvoltából. Az áldozattá vált gyermekeket a Monti ezredes utcai szolgáltnál szakemberek modern eszközök segítségével, barátságos és biztonságos környezetben támogatják, felépülésüket segítik. A helyszínen biztosított egyebek mellett kihallgató és terápiás szoba is.

Erdei Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Területi és Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója elmondta a Barnahus módszernek köszönhetően elérhetik azokat a gyereket is, akik legnagyobb kiszolgáltatottságukban, elrejtve a világ szeme elől nem tudják megélni az önfeledt, boldog gyermekkor. – A gyógyulásuk elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges felnőtté válhassanak – mondta.

Nemzetközi adatok
A szolgálat a gyámhivatalokkal, gyermekjólléti alapellátással működik együtt, de a rendőrségi nyomozati eljárásokban is részt vállal. Lazáry Györgyné, a Barnahus Szombathely pszichológusa figyelmeztetett: emelkedik az áldozattá vált gyermekek száma. – Nemzetközi kutatások szerint a szexuálisan abuzált gyerekek száma Európában és világszerte is évről évre lineárisan nő. Ezek a gyerekek családban élve, a saját hozzátartozójuktól válnak szexuális bántalmazás áldozatává. Az abuzált gyerekek vizsgálatának sajátos dinamikája van, ezt segíti a Barnahus-szolgálat. A gyermek kihallgatása, az igazságügyi szakértői vizsgálata és traumacsökkentő terápiája alatt rögzített anyag megdönthetetlen bizonyítékként szolgál. A módszernek köszönhetően meggyorsulhat a nyomozati, ügyészi és bírói szak is – mondta.

Jogi háttér is kell
– A gondoskodó város programunk egyik legfontosabb pillére a gyermekvédelem – erre már Széles Diána alpolgármester emlékeztetett. – Az elmúlt években magas szintre fejlesztettük az alapellátást, elmondhatom, hogy Debrecenben a gyerekek biztonságban vannak, a szociális hálózat munkatársai tesznek ezért és egyre hatékonyabban működik a családsegítő központ jelzőrendszere is – mondta.

Pósán László országgyűlési képviselő hozzátette: az elhivatott munkatársak tevékenysége önmagában semmit sem ér, a gyermekvédelem csak megfelelő jogi környezetben működhet. – A magyar kormánynak és a parlamenti többségnek 2010 óta eltökélt szándéka a családok helyzetének javítása, ehhez kapcsolódóan születtek meg a különböző családtámogatási programok, de nagy figyelem övezi a gyermekvédelem és a szexuális bántalmazás témáját is. Bízunk abban, hogy a magyar jogszabályi környezet tartósan befolyásolhatja és alakíthatja a gyermekvédelmet – fűzte hozzá.

Simon Attila István Szociális Ügyekért Felelős helyettes államtitkár kiemelte: a prevenció fontos a témát illetően. Mint mondta, ha a megelőzés jól működik, akkor nem, vagy csak nagyon kevesen válnak abúzus áldozatává, így ez az elsődleges feladat. – A Barnahus modell lényege a gyermekvédelmi jogok beépítése a büntetőeljárásba. Az abuzált gyermeknek a bírósági eljárás során jellemzően többször meg kell ismételnie a vallomását, ez óriási trauma számára, itt pedig az a cél, hogy ezt megakadályozzuk – mondta.

Forrás, kép: haon.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére