Megijedtek az ársapka rémétől a benzinkutak: péntektől csökken az üzemanyag ára

• 2023. szeptember 20., szerda •
Elég volt megemlíteni a kormánynak a beavatkozás lehetőségét, egyből lejjebb mentek az árak.
Megijedtek az ársapka rémétől a benzinkutak: péntektől csökken az üzemanyag ára

Szokatlan árváltozásról számolt be szerda délelőtt a Holtankoljak.hu. Az üzemanyagár változását figyelő blog ugyanis arról tájékoztatott, hogy péntektől csökkenő üzemanyagárak várhatók a töltőállomásokon - írja a Világgazdaság.

Miután az elmúlt két hónapban mind a benzin, mind a gázolaj literje 100 forint körül drágult, a mostani fejlemény kvázi trendfordulóként is értelmezhető. A hét utolsó munkanapjától ugyan a benzin nagykereskedelmi ára változatlan marad – önmagában már ez is jó hír –, a dízeléből viszont engednek, így kevesebbet kell érte fizetni. Igaz, nem sokkal,

hiszen a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal esik.

Ezt az árváltozást figyelembe véve a hét második felében tehát az alábbi üzemanyag átlagárakkal lehet találkozni a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 660 Ft/liter,
  • gázolaj – 681 Ft/liter.

A héten további árváltozás nem lesz, a következő friss információ jövő hét hétfőn érkezik. 

Megijedtek az árstoptól a benzinkutak?

A mostani csökkenés okait érdemes részleteiben is vizsgálni, ugyanakkor egy szempontot talán érdemes rögtön kiemelni. Ez pedig a kormányzati jelzés, hogy amennyiben az üzemanyag drágulása indokolja, a kabinet kész beavatkozni a piacon, ahogy azt hosszú ideig megtette a 480 forintos hatósági árazással. Egy esetleges újabb árstop eshetőségéről Orbán Viktor előző pénteken beszélt a Kossuth rádióban. Hétfőn még újabb áremelést hirdettek meg – szerdától, vagyis mától a benzin bruttó 7, a gázolaj pedig bruttó 10 forinttal ugrott meg –, de az elmúlt hetekben szokásosnak mondható második drágulás ezúttal már tehát elmaradt.

Forrás: vg.hu
Fotó: Flajsz Péter / 24 Óra

közösség

további frisss

lap tetejére