Már nem fontos a diploma?!

frisss.hu Forrás: MNO • 2015. december 23., szerda •
Háromszázezernél is kevesebben járnak egyetemre. Legutóbb az ezredforduló előtt vettek részt ennyien felsőoktatási képzésben.
Már nem fontos a diploma?!

Több mint tízezerrel kevesebb lett a hallgatók száma egy év alatt, most csak 295 ezren vannak. Legutóbb az 1998/99-es tanévben tanultak háromszázezernél kevesebben felsőoktatásban. Kétszer annyival csökkent az elmúlt években a felsőoktatásba lépők száma, mint demográfiai okok alapján kellett volna.

Az idei tanévben 210 ezren vesznek részt nappali képzésben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez a szám egy évvel korábban hétezerrel magasabb volt. Köztük 195 ezren vannak alap-, mester- vagy osztatlan képzésben. Négyezerrel kevesebben, 85 ezren választották a felsőoktatás részidős formáit. Tavaly még ötezerrel többen tettek nappali- és felsőoktatásban sikeres érettségi vizsgát: idén ez már csak 72 ezer embernek jött össze. A sikeres szakmai vizsgázók száma 13 százalékkal esett a tavalyihoz képest, idén már csak 48 ezer főnek sikerült. Emellett kevesebb pénzt fordítottak oktatásra.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére