Már ilyen is van: a legszegényebbek házait fűti a szociális naperőmű

• 2023. szeptember 21., csütörtök •
Az áramértékesítésből származó bevételt a legszegényebb családok téli fűtésének támogatására fordítják.
Már ilyen is van: a legszegényebbek házait fűti a szociális naperőmű

A tiszabői után megkezdte működését az ország második szociális naperőműve is a Somogy vármegyei Lakócsa határában. A kormányzat által indított Felzárkózó települések elnevezésű program keretében a következő hónapokban 21 újabb falu közelében épül a legszegényebb családok támogatását szolgáló naperőmű - írja a Világgazdaság.

A programot koordináló Magyar Máltai Szeretetszolgálat közleményében emlékeztetett: három éve Tiszabőn helyezték üzembe az első szociális naperőművet, amelynek áramértékesítésből származó bevételét a legszegényebb családok téli fűtésének támogatására fordítják.

A mintaprogram folytatásaként a Somogy vármegyei Lakócsa határában, egy egyhektáros területen 1011 napelem összekapcsolásával alakítottak ki erőművet, amely már megkezdte a termelést, és éves árbevételéből mintegy

száz kisgyermekes család részesülhet támogatásban a téli fűtési idényben.

A kommünikében felhívták a figyelmet arra, hogy

a Felzárkózó települések program részeként a következő hónapokban 21 falu határában létesítenek hasonló napelemparkokat.

A létesülő naperőművek összesített teljesítménye az ország legszegényebb településein élő, mintegy 2000 hátrányos helyzetű, kisgyermekes család támogatását teszi lehetővé az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban – olvasható a szeretetszolgálat tájékoztatásában.

Nem csak az árammal való fűtéshez van segítség: a tavalyi év után idén is több, ötezer fő alatti település igényelhetett szociális célú tűzifát, ugyanis a kormány ötmilliárd forintot különített el erre a célra. Közel kétszázezer háztartás kap tüzelőanyagot mintegy kétezer-négyszáz községben.

Fotó: Majoros Árpád Csaba
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére